Pitate li se zašto je negdje skuplje i bezbjednije jesti? Kada jedete, a svjesni ste da je to što plaćate zdravstveno bezbjedno za vas i vašu porodicu?
Po tome se ćevabdžinica Bešlić razlikuje od drugih, jer vam osigurava samo najbolje i najbezbjednije za svoje mušterije. Ponosni smo vlasnici HACCP certifikata među prvima u regionu. Certifikatom HACCP Ćevabdžinica Bešlić štiti svoje ćevape i druge proizvode. Hranu pripremamo od najkvalitetnijih sastojaka a meso nabavljamo od dobavljača koji imaju certifikate kvaliteta HACCP i HALAL.
Šta predstavlja certifikat HACCP?
HACCP je sistem bezbjednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda.
Sam naziv HACCP, je u Bosni i Hercegovini poznatiji kao HASAP. Uvodjenje hasapa predstavlja stavljanje na papir sve ono što inače radite u svom objektu, samo malo ozbiljnije i odgovornije. HACCP se ne odnosi na kvalitet proizvoda, već isključivo na njegovu zdravstvenu bezbjednost. Zakonom o sigurnosti hrane BiH svi koji rade sa hranom u proizvodnji, preradi, pripremi, skladištenju, transportu, distribuciji, prodaji, konzumiranju hrane, kao i oni koji se bave proizvodnjom i preradom ambalaže za hranu, imaju obavezu implementacije HACCP sistema u svoje poslovanje.
Na što smo posebno ponosni u vezi sa certifikacijom?
Ćevabdžinica Bešlić je među prvim ćevabdžinicama, ako ne i jedina u regiji koja je implementirala i certificirala sistem upravljanja zdravstvenom sigurnošću zasnovanom na principima HACCP-a, čime smo osigurali zdravstvenu sigurnost svojih proizvoda. Sigurno da o tome ne mislite kada jedete kod nekog ugostitelja, ali mi vam upravo prilažemo dokaz naše zdravstvene sigurnosti i bezbjednosti.
Šta smo uradili da bismo udovoljili primjeni principa HACCP-a?
Da li znate da je donošenjem Pravilnika o higijeni hrane („Službeni glasnik BiH“ br. 4/13), HACCP, zajedno s primjenom dobre higijenske prakse, postao obaveza svih subjekata u poslovanju hranom?
Implementacija sustava HACCP obuhvaća sljedeće aktivnosti: obilazak objekta, sastavljanje hodograma aktivnosti, analizu stanja u smislu detaljnog pregleda i opisa postojećeg stanja, prijedlog mjera za otklanjanje tehničkih i organizacijskih nedostataka, identifikaciju opasnosti, definiranje kritičnih kontrolnih točaka, kritičnih granica i korektivnih mjera, izradu potrebnih radnih uputa, standardnih postupaka i procedura, teoretsku i praktičku edukaciju osoblja, izradu i uvođenje potrebnih evidencija, verifikaciju sustava.
Koje su cijene i kazne?
HACCP standardi su obavezni za sve ugostitelje. Zakoni su propisani kao i kazne koje se kreću i do cc 12 000€ protuvrijednosti vaše lokalne valute. Svi ugostiteljski objekti se moraju certificirati, iako im proces prerade hrane služi za konzumaciju krajnjih korisnika u objektu ili se čak ni hrana ne poslužuje. Podjele objekata su po grupama rizika, a najrigoroznije kontrole i kazne su za ugostiteljske objekte koje vrše i dostavu hrane.
Mi smo tu da nam poklonite Vaše povjerenje, jer smo jedini koji prate evropske standarde i obezbjeđuju samo najbolje za svoje mušterije!
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.