1.9 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Zanimljivosti o đumbiru koje vjerovatno niste znali

    Zanimljivosti o đumbiru koje vjerovatno niste znali

    Đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, iako svojim izgledom nimalo ne podsjeća na ovaj lijepi cvijet. Njegov izgled je upravo suprotan njegovom blagotvornom djelovanju.

    - Reklama -

    Evropljani su doznali za đumbir tek u prvom vijeku nove ere i doživjeli otkrovenje, mada je kod Azijata uveliko bio stara priča i primjenjivao se za konzervisanje, začine i u zdravstvene svrhe.

    Doslovno je lakše nabrojati tegobe koje đumbir ne liječi ili barem ublažava. Đumbir pomaže protiv mučnine, smanjuje vrtoglavicu, smanjuje upale, pomaže kod alergija, spriječava gripu, prehladu i pojavu respiratornih virusa, liječi artritis i reumu, smiruje razdražljivost, uništava zloćudne mikroorganizme, spriječava širenje ćelija raka.

    - Reklama -

    Sa đumbirom se može praviti hljeb, pivo, džem, slatkiši, čaj, a koristi se i kao dodatak uz govedinu i pečenu hranu, u supama i sosovima. Ključni je sastojak korejanske, japanske i kineske kuhinje. Đumbir možete i trebali biste jesti u sirovom stanju, ali ne u prevelikoj količini, jer može izazvati iritaciju želuca. Malo je poznato da je đumbir afrodizijak, što je još jedan razlog da budete oprezni u njegovom doziranju.

    Pivo od đumbira ima okus koji se pamti. Prvi ljudi koji su se dosjetili praviti pivo od ove biljke su poznate pivopije Englezi i kolonijalisti Amerikanci.

    Đumbir je doživio i svoj celebrity moment. Naime, glavni sastojak koktela Shirley Temple koji je u 30-im godinama 20. vijeka napravljen na Havajima u čast ove poznate glumice je soft đumbirov sok.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Đumbir je gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, iako svojim izgledom nimalo ne podsjeća na ovaj lijepi cvijet. Njegov izgled je upravo suprotan njegovom blagotvornom djelovanju.

    - Reklama -

    Evropljani su doznali za đumbir tek u prvom vijeku nove ere i doživjeli otkrovenje, mada je kod Azijata uveliko bio stara priča i primjenjivao se za konzervisanje, začine i u zdravstvene svrhe.

    Doslovno je lakše nabrojati tegobe koje đumbir ne liječi ili barem ublažava. Đumbir pomaže protiv mučnine, smanjuje vrtoglavicu, smanjuje upale, pomaže kod alergija, spriječava gripu, prehladu i pojavu respiratornih virusa, liječi artritis i reumu, smiruje razdražljivost, uništava zloćudne mikroorganizme, spriječava širenje ćelija raka.

    - Reklama -

    Sa đumbirom se može praviti hljeb, pivo, džem, slatkiši, čaj, a koristi se i kao dodatak uz govedinu i pečenu hranu, u supama i sosovima. Ključni je sastojak korejanske, japanske i kineske kuhinje. Đumbir možete i trebali biste jesti u sirovom stanju, ali ne u prevelikoj količini, jer može izazvati iritaciju želuca. Malo je poznato da je đumbir afrodizijak, što je još jedan razlog da budete oprezni u njegovom doziranju.

    Pivo od đumbira ima okus koji se pamti. Prvi ljudi koji su se dosjetili praviti pivo od ove biljke su poznate pivopije Englezi i kolonijalisti Amerikanci.

    Đumbir je doživio i svoj celebrity moment. Naime, glavni sastojak koktela Shirley Temple koji je u 30-im godinama 20. vijeka napravljen na Havajima u čast ove poznate glumice je soft đumbirov sok.

    Zenica
    overcast clouds
    1.9 ° C
    1.9 °
    1.9 °
    91 %
    2.2kmh
    97 %
    čet
    2 °
    pet
    4 °
    sub
    5 °
    ned
    6 °
    pon
    8 °