17.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    U kroasanima iz BiH otkriven zabranjeni aditiv

    U kroasanima iz BiH otkriven zabranjeni aditiv

    Zabranjeni aditiv otkriven je u prehrambenom proizvodu iz BiH, izvijestio je u srijedu Europski sustav za sigurnost hrane.

    Riječ je o sorbinskoj kiselini, odnosno aditivu E 200 koji je pronađen u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. Srećom, štetne su tvari analizom otkrivene na hrvatskoj granici pa je cijela pošiljka odmah uništena, prenosi Slobodna Dalmacija.

    U jednom je uzorku, tako, utvrđen udjel od 2465 mg/kg, a u drugom 2618 mg/kg aditiva u kroasanu. Prema preporuci Europske komisije, dopuštena najviša koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima iznosi 2000 mg/kg.

    Kako se navodi u obavijesti, kroasani su iz BiH, a trebali su biti uvezeni u Hrvatskoj. Predstavljali su potencijalan rizik za zdravlje, pa su uništeni.

    Sorbinska kiselina zapravo je konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije. Zato se naširoko primjenjuje u prehrambenoj industriji, posebno za konzerviranje mliječnih i pekarskih proizvoda.

    Taj je aditiv najmanje toksičan antimikrobni konzervans koji se koristi u prehrambenoj industriji. No, neka znanstvena istraživanja su pokazala da u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu mogu stvarati potencijalno kancerogene spojeve.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Zabranjeni aditiv otkriven je u prehrambenom proizvodu iz BiH, izvijestio je u srijedu Europski sustav za sigurnost hrane.

    Riječ je o sorbinskoj kiselini, odnosno aditivu E 200 koji je pronađen u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. Srećom, štetne su tvari analizom otkrivene na hrvatskoj granici pa je cijela pošiljka odmah uništena, prenosi Slobodna Dalmacija.

    - Reklama -

    U jednom je uzorku, tako, utvrđen udjel od 2465 mg/kg, a u drugom 2618 mg/kg aditiva u kroasanu. Prema preporuci Europske komisije, dopuštena najviša koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima iznosi 2000 mg/kg.

    - Reklama -

    Kako se navodi u obavijesti, kroasani su iz BiH, a trebali su biti uvezeni u Hrvatskoj. Predstavljali su potencijalan rizik za zdravlje, pa su uništeni.

    - Reklama -

    Sorbinska kiselina zapravo je konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije. Zato se naširoko primjenjuje u prehrambenoj industriji, posebno za konzerviranje mliječnih i pekarskih proizvoda.

    Taj je aditiv najmanje toksičan antimikrobni konzervans koji se koristi u prehrambenoj industriji. No, neka znanstvena istraživanja su pokazala da u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu mogu stvarati potencijalno kancerogene spojeve.

    IzvorFena
    Zenica
    clear sky
    17.2 ° C
    17.2 °
    17.2 °
    71 %
    1.4kmh
    7 %
    ned
    33 °
    pon
    21 °
    uto
    18 °
    sri
    23 °
    čet
    23 °