U keksu porijeklom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, kemijskog spoja za koji se procjenjuje da je kancerogen.
Kako obavještava europski sustav za uzbunjivanje u prometu hranom, keks s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tijekom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje.
Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.
U hrvatskoj agenciji za hranu navode da se akrilamid najčešće može naći u hljebu, prženim krompirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.
– Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom – tumače u HAPIP-u.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.