Svjetski dan kafe koji se obilježava 1. oktobra, odlična je prilika da proslavimo omiljeni napitak na cijelom svijetu. Sa svojom bogatom istorijom, nepogrešivim ukusom i beskrajnom raznolikošću, kafa igra ključnu ulogu u svakodnevnom životu miliona ljudi.
Svake godine širom svijeta ljudi popiju s užitkom milijarde šoljice kafe. Bilo da više volite klasični espresso, kapućino ili modernu gotovu kafu, ovaj dan vas poziva da istražite tajne ovog jedinstvenog napitka.
Kafa je rangirana kao druga po redu roba s kojom se najviše trguje na globalnom nivou, stoga ne čudi činjenica što se dnevno u svijetu konzumira preko 2 milijarde šoljica. Evropljani su jedni od najvećih ljubitelja kafe, sa prosječnom potrošnjom od oko 5,5 kilograma po osobi godišnje. U Bosni i Hercegovini je kafa jednako ukorijenjena u svakodnevnom životu i tradicionalno ima važno mjesto u životima Bosanaca i Hercegovaca.
U našu zemlju kafa je stigla u 16. vijeku i dugo se pila samo u bogatim kućama. Danas se u BIH popije oko 4.3 kg kafe po glavi stanovnika godišnje. Za mnoge, kafa služi za prijeko potrebno povećanje energije tokom dana, ali ujedno predstavlja i izuzetno cijenjen trenutak za opustiti se tokom užurbanog dana.
Kap aromatične istorije
Priča o kafi počinje u 9. vijeku u Etiopiji. Prema legendi, čuvari koza primijetili su da su njihove koze bile neobično energične nakon što su jele bobice kafe, što ih je navelo da sami probaju taj plod. Ovaj osnažujući efekat pretvorio je kafu u važnu poveznicu među kulturama širom svijeta. Danas se u kafi uživa u raznim oblicima – od tradicionalnih espressa i kremastog kapućina, do modernih ledenih kafa koje pružaju brzo osvježenje.
Vjeruje se da riječ “kafa” potiče od arapskog izraza “qahwa”, što u prijevodu znači “vino” ili “piće”, jer se kafa smatrala stimulativnim napitkom, slično kao vino. Kada je kafa stigla do Evrope, ova riječ je evoluirala u lokalnim jezicima. Druga teorija sugerira da riječ “kafa” potiče iz etiopske regije Caffa, odakle se smatra da potiče biljka kafe.
Gutljaj zdravlja
Suprotno popularnom mišljenju, jači ukus kafe ne znači nužno i više kofeina. Na primjer, iako espresso ima snažan ukus, ipak sadrži manje kofeina od filter kafe. Studije pokazuju da umjerena konzumacija kafe može donijeti zdravstvene koristi, potencijalno smanjiti rizik od hroničnih stanja poput dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti. Pored zdravstvenih prednosti, sposobnost kafe da poboljša koncentraciju i budnost je ključni razlog za njenu globalnu popularnost.
Hrana i razlog za razvod
Porijeklo kafe nam govori da ona na početku nije bila samo napitak, naime prvobitno se jela. Neka afrička plemena kombinirala su bobice kafe sa životinjskom mašću koju su konzumirali kao izvor energije. Kafa je također igrala ulogu i u tradicijama vezanima uz kulturu. U Turskoj u 16. vijeku, na primjer, žena se mogla razvesti od muža ako joj on ne obezbijedi dovoljno kafe. Americano, popularni napitak od kafe, izmišljen je tokom Drugog svjetskog rata kada su američki vojnici smatrali da je italijanski espreso prejak i razblažili ga toplom vodom. Zanimljiva činjenica: čak i kafa bez kofeina sadrži malu količinu kofeina – oko 0,3%.
Trendovi današnjice
Kako naši životi postaju sve brži, potražnja za brzim i ukusnim rješenjima za kafu je porasla. Ledene kafe spremne za piće su sve popularnije, ne samo zato što su praktične, već i zbog svog širokog spektra ukusa koje vole i ljubitelji tradicionalne kafe, ali i avanturisti. Nedavno je došlo do značajnog rasta na tržištu gotove kafe, tako da je u ponudi širok asortiman rashlađenih kafa spremnih za konzumaciju sa ukusima koji oduzimaju dah.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.