-9.3 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Smanjite želučane upale i poboljšajte probavu uz pet namirnica

    Smanjite želučane upale i poboljšajte probavu uz pet namirnica

    Zdrav želudac prvi je preduslov snažnog i učinkovitog probavnog sistema. Kada god možete, jedite organski uzgojene namirnice, a u obzir dolazi i smrznuto voće i povrće s obzirom na to da je ubrano i zaleđeno u trenutku zrelosti te sadrži maksimalnu količinu antioksidanata.

    - Reklama -

    S druge strane izbjegavajte hranu iz konzerve i drugu procesiranu hranu. Želite li oporaviti želudac od upala te unaprijediti probavni sistem, na jelovnik stavite ovih pet namirnica:

    1. Voće tamne boje
    Polifenoli su jaki antioksidanti koji ublažavaju upalne procese u organizmu, održavaju nivo šećera u krvi, štite srce i bore se protiv slobodnih radikala u organizmu. Upravo zato preporučuje se konzumacija hrane bogate polifenolima kao što je voće tamnije boje poput višanja, šumskih bobica i crnog grožđa.

    - Reklama -

    2. Povrće iz porodice krstašica
    Povrće poput brokule, prokulice, karfiola i kupusa sadrži polifenole po imenu glukosinulati koji su se pokazali izuzetno korisnim u smanjivanju upala crijeva i probavnog sistema.

    3. Zeleni čaj
    Jedna do tri šolje zelenog čaja preporučena je dnevna doza koja pomaže u liječenju upalnih procesa u organizmu. Zeleni čaj uz to potiče mršavljenje, te se smatra probiotikom koji oporavlja probavnu mikrofloru.

    4. Omega 3 masne kiseline
    Omega 3 masne kiseline smanjuju probleme sa želučanim upalama. S obzirom na to da ih tijelo ne može samo proizvesti, treba ih unijeti u organizam putem hrane. Nalaze se u mesu, ribi, morskim plodovima, orašastim plodovima, lanu i chia sjemenkama, ali i nekom začinskom bilju poput mažurana.

    5. Cimet
    Cimet je jedan od najstarijih začina, koji se koristi kao lijek već hiljadama godina. On jača imunitet, smanjuje loš holesterol u krvi i čuva srce, a u kombinaciji s medom ublažava bol u želucu te smanjuje probavne smetnje.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Zdrav želudac prvi je preduslov snažnog i učinkovitog probavnog sistema. Kada god možete, jedite organski uzgojene namirnice, a u obzir dolazi i smrznuto voće i povrće s obzirom na to da je ubrano i zaleđeno u trenutku zrelosti te sadrži maksimalnu količinu antioksidanata.

    - Reklama -

    S druge strane izbjegavajte hranu iz konzerve i drugu procesiranu hranu. Želite li oporaviti želudac od upala te unaprijediti probavni sistem, na jelovnik stavite ovih pet namirnica:

    1. Voće tamne boje
    Polifenoli su jaki antioksidanti koji ublažavaju upalne procese u organizmu, održavaju nivo šećera u krvi, štite srce i bore se protiv slobodnih radikala u organizmu. Upravo zato preporučuje se konzumacija hrane bogate polifenolima kao što je voće tamnije boje poput višanja, šumskih bobica i crnog grožđa.

    - Reklama -

    2. Povrće iz porodice krstašica
    Povrće poput brokule, prokulice, karfiola i kupusa sadrži polifenole po imenu glukosinulati koji su se pokazali izuzetno korisnim u smanjivanju upala crijeva i probavnog sistema.

    3. Zeleni čaj
    Jedna do tri šolje zelenog čaja preporučena je dnevna doza koja pomaže u liječenju upalnih procesa u organizmu. Zeleni čaj uz to potiče mršavljenje, te se smatra probiotikom koji oporavlja probavnu mikrofloru.

    4. Omega 3 masne kiseline
    Omega 3 masne kiseline smanjuju probleme sa želučanim upalama. S obzirom na to da ih tijelo ne može samo proizvesti, treba ih unijeti u organizam putem hrane. Nalaze se u mesu, ribi, morskim plodovima, orašastim plodovima, lanu i chia sjemenkama, ali i nekom začinskom bilju poput mažurana.

    5. Cimet
    Cimet je jedan od najstarijih začina, koji se koristi kao lijek već hiljadama godina. On jača imunitet, smanjuje loš holesterol u krvi i čuva srce, a u kombinaciji s medom ublažava bol u želucu te smanjuje probavne smetnje.

    Zenica
    overcast clouds
    -9.3 ° C
    -9.3 °
    -9.3 °
    84 %
    2.2kmh
    99 %
    ned
    4 °
    pon
    6 °
    uto
    7 °
    sri
    9 °
    čet
    7 °