3.8 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Sir s larvama najopasniji na svijetu, a na Sardiniji ga jedu stoljećima

    Sir s larvama najopasniji na svijetu, a na Sardiniji ga jedu stoljećima

    Casu marzu, sardinijski sir s larvama insekata, Ginisova knjiga rekorda proglasila je 2009. za “najopasniji sir”, ali ga stanovnici Sardinije i dalje jedu stoljećima.

    - Reklama -

    Casu marzu nastaje kada se pekorino sardo sir, umjesto da ostane na hladnom i mračnom mjestu, iznese napolje i ostavi na suncu, kako bi ga izložili muhama. Sirna muha (Piophila casei) u njega položi svoja jaja, larve, koje hraneći se, izbacuju kiseline koje smanjuju masnoću i dovode sir gotovo do raspadanja, piše RTS.

    Larve izrastu u bijele crve koji u pokretu, razgrađuju protein praveći bogati sirni krem. Sir postaje veoma mekan s nešto tečnosti koja curi i koju Sardinci zovu “suza”. Zatim se otvara vrh sira, koji crvi gotovo da nisu takli, kako bi se izvukla ova kremasta poslastica.

    - Reklama -

    Do trenutka konzumiranja, casu marzu može imati nekoliko hiljada crva. Neki ih vade prije jela, drugi promiješaju sir i crve, dok lokalni sladokusci sa Sardinije imaju jedno pravilo – da bi sir mogao da se jede, crvi moraju biti živi. Treba napomenuti da crvi, mogu i da skaču, čak do 15 centimetara, pa je zbog toga nekada potrebno držati ruke iznad jela da crvi ne bi skočili u lice.

    Ovaj italijanski sir se može posluži uz papirnu kesu u koju se stavi komad sira i čeka da crvi uginu. Oni koji su imali priliku da ga probaju, kažu da mu je ukus veoma snažan i da njegov “šmek” satima ostaje u ustima.

    Sardinci također tradicionalno vjeruju da je casu marzu afrodizijak, a ovčarstvo, muža i fermentacija neophodni za jelo su u velikoj mjeri obilježeni otočnim sujeverom i misticizmom.

    Casu marzu je registriran kao tradicionalni proizvod Sardinije i stoga je lokalno zaštićen. Ipak, italijanska vlada ga smatra nelegalnim od 1962. godine zbog zakona koji zabranjuju konzumiranje hrane zaražene parazitima. Zabranjena od 1962. za prodaju u tradicionalnom obliku čak i u zemlji porijekla.

    Postoji značajno crno tržište za sir i pastiri proizvode male količine za pojedina tržišta i također ga prodaju ljudima koji to traže. Oni koji prodaju sir mogu se suočiti s visokim kaznama do 50.000 eura, ali se Sardinci smiju kada ih pitaju o zabrani njihovog voljenog sira.

    Međutim, s obzirom na sve veću upotrebu insekata kao izvora proteina, lokalni gastronomi se nadaju da će zvanična ograničenja biti ukinuta.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Casu marzu, sardinijski sir s larvama insekata, Ginisova knjiga rekorda proglasila je 2009. za “najopasniji sir”, ali ga stanovnici Sardinije i dalje jedu stoljećima.

    - Reklama -

    Casu marzu nastaje kada se pekorino sardo sir, umjesto da ostane na hladnom i mračnom mjestu, iznese napolje i ostavi na suncu, kako bi ga izložili muhama. Sirna muha (Piophila casei) u njega položi svoja jaja, larve, koje hraneći se, izbacuju kiseline koje smanjuju masnoću i dovode sir gotovo do raspadanja, piše RTS.

    Larve izrastu u bijele crve koji u pokretu, razgrađuju protein praveći bogati sirni krem. Sir postaje veoma mekan s nešto tečnosti koja curi i koju Sardinci zovu “suza”. Zatim se otvara vrh sira, koji crvi gotovo da nisu takli, kako bi se izvukla ova kremasta poslastica.

    - Reklama -

    Do trenutka konzumiranja, casu marzu može imati nekoliko hiljada crva. Neki ih vade prije jela, drugi promiješaju sir i crve, dok lokalni sladokusci sa Sardinije imaju jedno pravilo – da bi sir mogao da se jede, crvi moraju biti živi. Treba napomenuti da crvi, mogu i da skaču, čak do 15 centimetara, pa je zbog toga nekada potrebno držati ruke iznad jela da crvi ne bi skočili u lice.

    Ovaj italijanski sir se može posluži uz papirnu kesu u koju se stavi komad sira i čeka da crvi uginu. Oni koji su imali priliku da ga probaju, kažu da mu je ukus veoma snažan i da njegov “šmek” satima ostaje u ustima.

    Sardinci također tradicionalno vjeruju da je casu marzu afrodizijak, a ovčarstvo, muža i fermentacija neophodni za jelo su u velikoj mjeri obilježeni otočnim sujeverom i misticizmom.

    Casu marzu je registriran kao tradicionalni proizvod Sardinije i stoga je lokalno zaštićen. Ipak, italijanska vlada ga smatra nelegalnim od 1962. godine zbog zakona koji zabranjuju konzumiranje hrane zaražene parazitima. Zabranjena od 1962. za prodaju u tradicionalnom obliku čak i u zemlji porijekla.

    Postoji značajno crno tržište za sir i pastiri proizvode male količine za pojedina tržišta i također ga prodaju ljudima koji to traže. Oni koji prodaju sir mogu se suočiti s visokim kaznama do 50.000 eura, ali se Sardinci smiju kada ih pitaju o zabrani njihovog voljenog sira.

    Međutim, s obzirom na sve veću upotrebu insekata kao izvora proteina, lokalni gastronomi se nadaju da će zvanična ograničenja biti ukinuta.

    IzvorFena
    Zenica
    clear sky
    3.8 ° C
    3.8 °
    3.8 °
    48 %
    1kmh
    2 %
    pet
    6 °
    sub
    10 °
    ned
    6 °
    pon
    8 °
    uto
    13 °