-0.6 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Savjeti stručnjaka za pravilnu prehranu postača tokom Ramazana

    Savjeti stručnjaka za pravilnu prehranu postača tokom Ramazana

    Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku mjeseca Ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca.

    - Reklama -

    “Svakako, tokom Ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost, pravilan raspored namirnica u toku dana, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez preopterećavanja probavnog sistema”, ističe magistrica Maja Trifković, nutricionistica u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

    Preporuke za sehur

    Preporuke za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za ostatak dana.

    - Reklama -

    “Za sehur treba kombinovati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća) s namirnicama
    bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće)”, ističe Trifković i dodaje nekoliko
    prijedloga mogućih obroka koji će najbolje prijati ljudskom organizmu.

    Prijedlozi idealnog obroka za sehur:

    • omlet sa špinatom i posnim sirom+domaći integralni kruh sa sjemenkama uz salatu od paradajza i krastavaca u pavlaci;
    • zobene pahuljice s mljevenim lanom i chia sjemenkama + banana + 2 hurme +  jogurt/mlijeko + orasi/bademi/lješnjac i + kakao ili cimet po želji;
    • salata od tunjevine ili piletine + kuhano jaje + grah ili leća + neslani sir + kombinacija svježeg povrća i maslinovo ulje po želji.

    Preporuka za iftar je ne “pretrpati” se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku. Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način.

    Najbolje je započeti iftar s 2-3 hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo, navode stručnjci INZ-a.

    Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća supa od raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog povrća za prilog.

    Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira.

    “Osim toga, za iftar su idealne čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem uz šnitu domaćeg kruha od integralnog brašna”, ističe Trifković.

    Šetnja nakon iftara

    Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave, a ako se zaželite deserta, nek to bude kombinacija suhog ili svježeg voća ili kompot po želji, bez dodanog šećera.

    Za ljubitelje nešto tradicionalnijih obroka, sutlija s malo kakaa ili cimeta je također poželjan desert nakon iftara (ukoliko već u njemu niste imali neki od škrobnih izvora ugljikohidrata).

    Osim toga, idealan međuobrok od iftara do sehura je i “smuti” od raznih vrsta voća po Vašoj želji.

    Također, između iftara i sehura se trudite da u što većoj mjeri nadoknadite unos vode i tako pravilno
    pripremite svoj organizam za predstojeći post.

    Uz navedene preporuke, važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno i prženo meso, proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, prešećerene deserte, kafu u vrijeme sehura (dehidracija) i svakako, prejedanje.

    Jednom do dva puta sedmično se možete počastiti hurmašicom za iftar, ali sve više od toga je previše
    i time se mogućnost detoksikacije organizma gubi.

    “Uz pravilnu prehranu tokom mjeseca Ramazana, iako postite, osjećat ćete se vitalno i bit ćete puni energije, a Vaš organizam će vam biti zahvalan na priuštenom velikom čišćenju od nakupljenih toksina”, navodi se u preporuci INZ-a.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Preporuke za pravilnu prehranu postača u toku mjeseca Ramazana u suštini se ne razlikuju mnogo u odnosu na preporuke izvan tog mjeseca.

    - Reklama -

    “Svakako, tokom Ramazana najvažnije prehrambeno pravilo je umjerenost, pravilan raspored namirnica u toku dana, kako biste svom tijelu što duže omogućili energiju, ali bez preopterećavanja probavnog sistema”, ističe magistrica Maja Trifković, nutricionistica u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

    Preporuke za sehur

    Preporuke za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za ostatak dana.

    - Reklama -

    “Za sehur treba kombinovati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća) s namirnicama
    bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće)”, ističe Trifković i dodaje nekoliko
    prijedloga mogućih obroka koji će najbolje prijati ljudskom organizmu.

    Prijedlozi idealnog obroka za sehur:

    • omlet sa špinatom i posnim sirom+domaći integralni kruh sa sjemenkama uz salatu od paradajza i krastavaca u pavlaci;
    • zobene pahuljice s mljevenim lanom i chia sjemenkama + banana + 2 hurme +  jogurt/mlijeko + orasi/bademi/lješnjac i + kakao ili cimet po želji;
    • salata od tunjevine ili piletine + kuhano jaje + grah ili leća + neslani sir + kombinacija svježeg povrća i maslinovo ulje po želji.

    Preporuka za iftar je ne “pretrpati” se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku. Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način.

    Najbolje je započeti iftar s 2-3 hurme ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo, navode stručnjci INZ-a.

    Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća supa od raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog povrća za prilog.

    Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira.

    “Osim toga, za iftar su idealne čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem uz šnitu domaćeg kruha od integralnog brašna”, ističe Trifković.

    Šetnja nakon iftara

    Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave, a ako se zaželite deserta, nek to bude kombinacija suhog ili svježeg voća ili kompot po želji, bez dodanog šećera.

    Za ljubitelje nešto tradicionalnijih obroka, sutlija s malo kakaa ili cimeta je također poželjan desert nakon iftara (ukoliko već u njemu niste imali neki od škrobnih izvora ugljikohidrata).

    Osim toga, idealan međuobrok od iftara do sehura je i “smuti” od raznih vrsta voća po Vašoj želji.

    Također, između iftara i sehura se trudite da u što većoj mjeri nadoknadite unos vode i tako pravilno
    pripremite svoj organizam za predstojeći post.

    Uz navedene preporuke, važno je u što većoj mjeri izbjegavati jako masno i prženo meso, proizvode od bijelog brašna, preslane i prezačinjene obroke, prešećerene deserte, kafu u vrijeme sehura (dehidracija) i svakako, prejedanje.

    Jednom do dva puta sedmično se možete počastiti hurmašicom za iftar, ali sve više od toga je previše
    i time se mogućnost detoksikacije organizma gubi.

    “Uz pravilnu prehranu tokom mjeseca Ramazana, iako postite, osjećat ćete se vitalno i bit ćete puni energije, a Vaš organizam će vam biti zahvalan na priuštenom velikom čišćenju od nakupljenih toksina”, navodi se u preporuci INZ-a.

    Zenica
    light snow
    -0.6 ° C
    -0.6 °
    -0.6 °
    94 %
    1.1kmh
    100 %
    pet
    -1 °
    sub
    4 °
    ned
    6 °
    pon
    8 °
    uto
    8 °