-6.6 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Samo jednim trikom pretvorite nezdravi bijeli hljeb u zdravi

    Samo jednim trikom pretvorite nezdravi bijeli hljeb u zdravi

    Bijelom hljebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamnoputiji ‘rođak’, ali to izgleda da nam nimalo ne smeta – istraživanja su pokazala da on čini sastavni dio trpeze u čak 76% domaćinstava Evrope. Kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

    - Reklama -

    Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu ‘nezdravu’ namirnicu u super hranu!

    Do sada je najveća mana bijelog hljeba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lijučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Bijeli hljeb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, ‘gladni’ naučnici demonstrirali su kako tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!

    - Reklama -

    Zamrzavanje prije tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umjesto šećerom, hljeb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vježbu. Istraživači vjeruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju sećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

    Dobra vijest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hljeba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Bijelom hljebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamnoputiji ‘rođak’, ali to izgleda da nam nimalo ne smeta – istraživanja su pokazala da on čini sastavni dio trpeze u čak 76% domaćinstava Evrope. Kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

    - Reklama -

    Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu ‘nezdravu’ namirnicu u super hranu!

    Do sada je najveća mana bijelog hljeba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lijučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Bijeli hljeb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, ‘gladni’ naučnici demonstrirali su kako tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!

    - Reklama -

    Zamrzavanje prije tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umjesto šećerom, hljeb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vježbu. Istraživači vjeruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju sećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

    Dobra vijest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hljeba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.

    Zenica
    scattered clouds
    -6.6 ° C
    -6.6 °
    -6.6 °
    90 %
    1.8kmh
    27 %
    sub
    4 °
    ned
    6 °
    pon
    8 °
    uto
    8 °
    sri
    10 °