Ne mora biti kraj svijeta ako vam se dogodi da presolite ono što kuhate. Ovdje su trikovi koje koriste poznati svjetski kuhari, a spasit će vas puno puta tokom života jer svatko može pogriješiti.
Ovdje su savjeti profesionalnih kuhara kojima se mnogo puta dogodilo da su presolili neko jelo. Saznat ćete kako neutralizirati sol u mesu, juhama, povrću, umacima.
Spas za preslanu supu
Najjednostavnije je dodati malo vode i prokuhati par minuta. Ali, ova metoda može biti dobra samo ako ste mrvicu presolili juhu pa ne treba dodavati puno vode.
Stavite vrećicu riže u supu i prokuhajte. Riža će upiti višak soli.
Dodajte malo šećera u supu, pričekajte da se otopi pa kušajte. Ponavljajte postupak dok okus soli ne postane prihvatljiv.
Namirnice kao što su krompir, njoki, ili tijesto pomažu apsorbirati višak soli. Na primjer, ubacite oguljen krompir, i kuhajte ga 10 do 15 minuta pa ga izvadite. Upit će višak soli, a neće pokvariti okus jelu. Njoke i tjesteninu dodajte samo ako po receptu mogu u supu.
Spasite presoljeno meso
Kiselo vrhnje može spasiti jelo od mesa ako ste ga presolili. Stavite meso u posudu sa kiselim vrhnjem i ostavite da se hladi.
Ako ste presolili mljeveno meso, dodajte sitno sjeckani kupus, tikvicu ili naribajte sirovi krompir u smjesu. Sol će se manje osjetiti, a jelo će biti sočno.
Preslano povrće? I za to postoji trik
Umak od povrća spasit ćete paradajzom. Sitno je nasjeckajte u jelo i prokuhajte, prenose 24sata.
Višak soli iz kuhanog povrća uklonit ćete tako da ga zalijete neslanom vrućom vodom i kuhate nekoliko minuta, prenosi BrightSide.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.