Svi znaju da je doručak najvažniji obrok dana, ali jeste li znali da u jutarnjim satima ne možete jesti sve što želite?
Jogurt, šoljica kafe i svježi sok od narandže – to je ono na šta većina ljudi pomisli kada razmišlja o savršenom početku jutra. Nažalost, veoma je malo ljudi svjesno da neka hrana i nije toliko dobra ako se jede na prazan stomak, a poslije čitanja ovog teksta znat ćete šta trebate ujutro izbjegavati.
1. Paradajz
Iako je paradajz obogaćen vitaminom C i hranjivim sastojcima, svakako ga treba izbjegavati na prazan stomak. Taninska kiselina koja je prisutna u paradajzu povećava kiselost u želucu i može dovesti do želučanih problema.
2. Gazirana pića
Mnogi misle da je uredu konzumirati bezalkoholna pića bilo kada i bilo gdje, ali to nije tačno. Konzumiranje bezalkoholnih gaziranih pića na prazan stomak može uzrokovati natečen želudac ili nešto još gore. Uzimanje previše gaziranih pića može dovesti do povećanja kiseline u želucu, što zauzvrat može uzrokovati rak jednjaka.
3. Lisnato tijesto
Rano ujutro lako je posegnuti za najbližom hranom i u žurbi nešto pojesti kako bi na vrijeme stigli na posao. Bez obzira da li ste nakon buđenja ili kasnije gladni, vjerovatno ćete zgrabiti brzi međuobrok poput peciva ili voća. Međutim, ta hrana zapravo nije baš najbolja za vaš stomak, jer sadrži mnogo kvasca koji može iritirati vaš želudac.
4. Začinjena hrana
Jedenje začinjenih jela na prazan stomak povećava izglede da ćete osjetiti neku iritaciju želuca. Začini koji su vrlo oštrog i snažnog ukusa mogu pokrenutu probavu, poput naprimjer češnjaka, čilija ili đumbira.
5. Slatkiši
Šećer se veoma lako probavlja, međutim, kada na prazan želudac jedete šećer, tijelo ne može izlučiti doboljno inzulina kako bi održalo normalan nivo šećera u krvi. Oni koji spadaju u rizičnu grupu i imaju problem sa povišenim šećerom, svakako bi trebali izbjegavati slakiše.
6. Jogurt
Jogurt je pun mliječnih kiselina koje imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Međutim, mliječna kiselina rano ujutro nema svoja dejstva zbog visokog nivoa želučanih kiselina, koje ubija mliječnu kiselinu prisutnu u jogurtu.
7. Kruške
Kruške sadrže sirova vlakna. Kada ih jedemo na prazan želudac, one mogu naštetiti osjetljivoj sluznici i uzrokovati želučane bolove. Preporučljivo ih je jesti jedino u kombinaciji sa žitaricama.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.