U knjizi “Namirnice koje nas usrećuju” ističe se učinkovitost banana, avokada, srdela, crne čokolade i šafrana na subjektivan osjećaj sreće mnogih ljudi
Uvrštavanje određenih namirnica na tanjur nema samo učinak na zdravlje, već i na sreću čovjeka, tvrde autori knjige “Namirnice koje nas čine sretnima” liječnik Bernard Fontanille i novinarka Marie-Laurence Grezaud.
One zbog svojih kemijskih sastojaka djeluju na hormone sreće u organizmu.
Banana se u knjizi spominje kao ultimativna namirnica za sreću zbog triptofana, aminokiseline koju organizam prerađuje u serotonin, neurotransmiter poznat kao hormon sreće koji poboljšava raspoloženje. Isti hormon nalazi se u zasoljenom sušenom bakalaru i jetri.
Odličan izbor je i avokado koji sadrži tirozin, aminokiselinu koja se u organizmu prerađuje u dopamin i noradrenalin, dva neurotransmitera, odnosno dvije prijenosne supstancije u živčanom tkivu koje pozitivno utječu na socijalizaciju i libido pojedinca.
Ne treba zanemariti ni to da je avokado bogat magnezijem, poznatim po antistresnim svojstvima.
Crna čokolada zbog kofeina i teofilina dokazano usrećuje, a začin šafran za psihičku dobrobit koristi se od davnina. Ribe, točnije srdele, dodatak su 2 u 1, jer donose i zdravlje i bolje raspoloženje zbog omega kiselina koje sadrže.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.