U svijetu se godišnje baca oko 1,3 milijarde tona hrane, a jedan od najčešćih razloga je i taj što često ne pojedemo hranu koju držimo u frižideru pa joj istekne rok trajanja.
No, nije sva hrana pokvarena, ako joj je istekao rok.
Evo koje namirnica koje možete jesti i nakon isteka roka trajanja te tako uštedjeti novac na kupovinu nove hrane.
Sir
Tvrdi sir možete jesti i nakon datuma označenog na pakiranju koji označava datum do kojega ga je najbolje iskoristiti.
Žitarice
Sušenje je jedna od puno metoda koja gotovo trajno čuva hranu. Riža i srodne namirnice mogu stajati u ostavi dugo nakon preporučenog datuma do kojeg bi ih trebali iskoristiti.
Začini
Suhi začini su praktično vječni. Jednom kada kupite bočicu kurkume, korijandera ili nekog drugog začina, ne možete znati koliko davno su oni pripremljeni, a upotreba starih zaliha začina sigurno vas neće otrovati.
Konzerve
Ako konzerva nije oštećena, a držite je van sunčeve svjetlosti, onda ono što je unutra, bilo da se radi o povrću, tekućini ili mesu i ribi, biće u redu za jelo nekoliko godina, bez obzira na datum označen na ambalaži.
Keksi
Keks s vremenom omekša, naročito ako se ostavi u otvorenom paketu, ali malo vlage nije opasno po zdravlje. Kako biste oživjeli hrskavost keksa, zagrijte ga u rerni, a jednom kada se ohladi, bit će poput svježeg.
Zamrznute namirnice
Zamrzavanje je idealan način za očuvanje proizvoda. Čak i ako naljepnica na namirnicama kaže da bi sadržaj trebalo iskoristiti unutar određenog razdoblja, to je potpuno proizvoljan datum.
Sve dok je hrana temeljno zamrznuta od početka, nećete primijetiti razliku nakon kuhanja za tri ili šest mjeseci.
No, nikada nemojte odmrzavati i ponovno zamrzavati hranu jer je to recept za trovanje hranom.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.