Ispostavilo se da kafa nije samo dobra za vaše zdravlje, čak vam može i produžiti život – ali samo ako je pripremite s filterom, navodi se u novoj dugogodišnjoj studiji objavljenoj u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.
“Nefiltrirana kafa sadrži supstance koje povećavaju holesterol u krvi. Korištenje filtera uklanja ih i čini srčane napade i preranu smrt manje vjerovatnima. Naša studija pruža snažne i ubjedljive dokaze o vezi između metoda kuhanja kafe, srčanog udara i dugog vijeka – rekao je autor studije i viši profesor na odjeljenju za javno zdravlje i medicinu zajednice Univerziteta u Švedskoj, piše CNN.
To je loša vijest za ljubitelje kafe napravljene iz kafeterije, koje su tako popularne danas, ili one koji vole jake grčke i turske metode kuhanja. Kuhanje kafe ili upotreba prese za kafu zapravo mogu povećati rizik od srčanih bolesti.
“Nefiltrirana kafa, poput grčke i turske kafe, koja se kuha sadrži veće količine hemikalije pronađene u kapljicama ulja koje lebde u kafi, a, također i u talogu. Studije su pokazale da ove materije mogu povećati nivo triglicerida i nivoa LDL holesterola. Zato se držite filtrirane kafe, kao što je papirni filter koji biste koristili u kafi koja može da pomogne da se ove hemikalije uklone”, istakli su stručnjaci.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.