Milioni ljudi svakodnevno rizikuju svoje zdravlje neispravnim načinom kuhanja riže, posebno ako se ta namirnica često nalazi na njihovom stolu, upozoravaju naučnici.
Nedavno istraživanje pokazalo je kako česta metoda kuhanja riže – u zdjeli ključale vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena.
On kontaminira rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.
Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast.
On je testirao različite načine kuvanja riže kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji.
U prvoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i dvije šoljice vode te je voda isparila tokom kuvanja – kako se riža najčešće kuva. Otkrio je da je tom metodom u riži ostalo najviše arsena.
U drugoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i pet šoljica vode te izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio.
U trećoj metodi riža se kuvala tako da se namakala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista te potom skuvala – čime se udio toksina smanjio za 80 posto.
Istraživanja na evropskom tržištu otkrivaju kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visok nivo arsena, pa se preporučuje da rižu uvijek prethodno natopite i isperete da se smanji vjerovatnoća štetnih posljedica na zdravlje.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.