4.6 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure: Znate li šta je to?

    Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure: Znate li šta je to?

    Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure, karakterističan po istoimenom slatkom jelu, a simbol je zajedništva i dijeljenja dobra među ljudima.

    - Reklama -

    Dan ašure prema islamskoj tradiciji obilježava se svake godine 10. dana mjeseca muharrema prema hidžretskom kalendaru.

    Prema predaji, Dan ašure je dan kada je poslanik Musa a.s. s Izraelcima prošao kroz Crveno more te je poslanik Nuh a.s. završio plovidbu svojom arkom nakon velikog potopa.

    - Reklama -

    Poslanik Nuh je nakon izlaska s barke pripremio jelo za sve ljude na barci, a poslanik Muhammed a.s. je kazao da ko opskrbi svoju porodicu na Dan ašure, da će i njega Allah opskrbiti tokom čitave godine.

    Za Dan ašure priprema se istoimeno jelo koje može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

    Najčešće korišteni sastojci:

    Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica. Sastojci koje ćete koristiti za pravljenje ašure su proizvoljni, pa je možete napraviti po svom ukusu.

    Sastojci: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda…

    Začini: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, vanilin šećer…

    Kako pripremiti ašuru:

    Namirnice koje se duže kuhaju, poput žitarica, pripremite dan prije te ih pohranite u frižider. Na dan pripreme ašure skuhajte voće i sve zajedno prokuhajte.

    Sastojke po želji sjedinite u veliku posudu, zalijte šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodajte još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhajte.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Dan ašure, karakterističan po istoimenom slatkom jelu, a simbol je zajedništva i dijeljenja dobra među ljudima.

    - Reklama -

    Dan ašure prema islamskoj tradiciji obilježava se svake godine 10. dana mjeseca muharrema prema hidžretskom kalendaru.

    Prema predaji, Dan ašure je dan kada je poslanik Musa a.s. s Izraelcima prošao kroz Crveno more te je poslanik Nuh a.s. završio plovidbu svojom arkom nakon velikog potopa.

    - Reklama -

    Poslanik Nuh je nakon izlaska s barke pripremio jelo za sve ljude na barci, a poslanik Muhammed a.s. je kazao da ko opskrbi svoju porodicu na Dan ašure, da će i njega Allah opskrbiti tokom čitave godine.

    Za Dan ašure priprema se istoimeno jelo koje može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

    Najčešće korišteni sastojci:

    Ašura je slatko jelo koje se pravi od voća, orašastih plodova i žitarica. Sastojci koje ćete koristiti za pravljenje ašure su proizvoljni, pa je možete napraviti po svom ukusu.

    Sastojci: koštunjavo voće (bademi, orasi, lješnjaci), sjemenke suncokreta, tikve, susam, ćurekot, pšenica, ječam, zob, riža; suho voće: ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće – cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda…

    Začini: šafran, cimet, karanfilčić, čili, korijander, kafu, med, šećer, so, bibier, kakao, rogač, vanilin šećer…

    Kako pripremiti ašuru:

    Namirnice koje se duže kuhaju, poput žitarica, pripremite dan prije te ih pohranite u frižider. Na dan pripreme ašure skuhajte voće i sve zajedno prokuhajte.

    Sastojke po želji sjedinite u veliku posudu, zalijte šerbetom u kojem su se kuhali začini, po potrebi dodajte još vode i šećera, da bude nešto gušće od običnog kompota. Sve zajedno još jednom prokuhajte.

    IzvorKlix.ba
    Zenica
    clear sky
    4.6 ° C
    4.6 °
    4.6 °
    76 %
    1.2kmh
    0 %
    sub
    3 °
    ned
    6 °
    pon
    9 °
    uto
    11 °
    sri
    9 °