8.3 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Mogućnost prenosa virusa preko raznih površina je mala

    Mogućnost prenosa virusa preko raznih površina je mala

    Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika zaraze koronavirusom koji izaziva bolest covid-19 tim putem, piše CNN.

    - Reklama -

    “Želimo vas uvjeriti da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakiranja hrane povezana s prijenosom covida-19”, napisala je agencija na Twitteru.

    Jamie Lloyd-Smith jedan je od naučnika koji su sudjelovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19, ostaje na raznim površinama.

    - Reklama -

    Unatoč tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata te na metalu i plastici do dva do tri dana Lloyd-Smith ne pere pakiranja namirnica iz prodavaonica ili dostave.

    “Osobno to ne činim”, kaže Lloyd-Wright. “Prema svojim rukama ponašam se kao da su potencijalno kontaminirane dok baratam namirnicama i vadim ih iz ambalaže i uvijek ih operem kad završim s tim poslom”.

    Zabrinutost zbog mogućeg prijenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu kad je objavljena studija u časopisu New England Journal of Medicine.

    “Studija je pokazala da se pod određenim uvjetima u laboratoriju, koji su na neki  način umjetni, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu te do dva do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku”, kaže Lloyd-Smith.

    Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu umrtviti virus poput sunca ili dezinficijensa niti je određivao promjenu količine virusa s vremenom, kaže Lloyd-Smith.

    Uloga temperature

    Stručnjak za sigurnost hrane sa sveučilišta Sjeverna Karolina Benjamin Chapman upozorava da ulogu igraju i temperatura, vlaga, te koliko je bilo virusa na početku.

    Količina virusa SARS-CoV-2 relativno brzo se smanjuje u usporedbi s primjerice norovirusom koji opstaje danima u dovoljnoj koncentraciji da zarazi drugu osobu, kaže virolog Williams iz sveučilišne bolnice u Pittsburghu.

    Studija je pokazala da se broj koronavirusa smanjio stotinu puta na kartonu tijekom osam sati”, dodaje Williams. “To znači da je 99,9 posto virusa nestalo nakon osam sati, a isto se odnosi i na čelik ili plastiku”.

    Najvažnije je prati ruke

    Ako se želite usmjeriti na nešto što će stvoriti presudnu razliku stručnjaci savjetuju da je važnije fanatično prati ili dezinficirati ruke nakon svakog mogućeg kontakta s koronavirusom.

    Ako ipak strahujete zbog rizika kontaminacije namirnica – tada dezinficirajte pakiranja izvana, dodaje Williams.

    “Izgledi da dobijete virus na taj način ipak su vrlo, vrlo mali”, ponavlja Williams.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika zaraze koronavirusom koji izaziva bolest covid-19 tim putem, piše CNN.

    - Reklama -

    “Želimo vas uvjeriti da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakiranja hrane povezana s prijenosom covida-19”, napisala je agencija na Twitteru.

    Jamie Lloyd-Smith jedan je od naučnika koji su sudjelovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19, ostaje na raznim površinama.

    - Reklama -

    Unatoč tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata te na metalu i plastici do dva do tri dana Lloyd-Smith ne pere pakiranja namirnica iz prodavaonica ili dostave.

    “Osobno to ne činim”, kaže Lloyd-Wright. “Prema svojim rukama ponašam se kao da su potencijalno kontaminirane dok baratam namirnicama i vadim ih iz ambalaže i uvijek ih operem kad završim s tim poslom”.

    Zabrinutost zbog mogućeg prijenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu kad je objavljena studija u časopisu New England Journal of Medicine.

    “Studija je pokazala da se pod određenim uvjetima u laboratoriju, koji su na neki  način umjetni, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu te do dva do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku”, kaže Lloyd-Smith.

    Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu umrtviti virus poput sunca ili dezinficijensa niti je određivao promjenu količine virusa s vremenom, kaže Lloyd-Smith.

    Uloga temperature

    Stručnjak za sigurnost hrane sa sveučilišta Sjeverna Karolina Benjamin Chapman upozorava da ulogu igraju i temperatura, vlaga, te koliko je bilo virusa na početku.

    Količina virusa SARS-CoV-2 relativno brzo se smanjuje u usporedbi s primjerice norovirusom koji opstaje danima u dovoljnoj koncentraciji da zarazi drugu osobu, kaže virolog Williams iz sveučilišne bolnice u Pittsburghu.

    Studija je pokazala da se broj koronavirusa smanjio stotinu puta na kartonu tijekom osam sati”, dodaje Williams. “To znači da je 99,9 posto virusa nestalo nakon osam sati, a isto se odnosi i na čelik ili plastiku”.

    Najvažnije je prati ruke

    Ako se želite usmjeriti na nešto što će stvoriti presudnu razliku stručnjaci savjetuju da je važnije fanatično prati ili dezinficirati ruke nakon svakog mogućeg kontakta s koronavirusom.

    Ako ipak strahujete zbog rizika kontaminacije namirnica – tada dezinficirajte pakiranja izvana, dodaje Williams.

    “Izgledi da dobijete virus na taj način ipak su vrlo, vrlo mali”, ponavlja Williams.

    Zenica
    overcast clouds
    8.3 ° C
    8.3 °
    8.3 °
    98 %
    8.5kmh
    99 %
    pet
    12 °
    sub
    3 °
    ned
    5 °
    pon
    6 °
    uto
    5 °