4.6 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Konzumiranje kafe može spriječiti hronično oboljenje jetre

    Konzumiranje kafe može spriječiti hronično oboljenje jetre

    Prema pisanju britanskog “The Guardiana”, istraživači sa Univerziteta Southampton u Velikoj Britaniji proveli su zanimljivo istraživanje u kojem su pokušali saznati da li konzumiranje kafe smanjuje rizik od hroničnog oboljenja jetre, prenosi Anadolu Agency (AA).

    - Reklama -

    U studiji koja se zasniva na podacima Bio banke u Velikoj Britaniji analizirani su podaci 494.585 osoba.

    U studiji su učestvovale osobe u dobi od 40 do 69 godina, od kojih je njih 384.818 konzumiralo kafu, a 109.767 nije konzumiralo ovaj napitak.

    - Reklama -

    U okviru istraživanja poremećaji i oboljenja jetre učesnika praćeni su punih 11 godina.

    Rezultati istraživanja su na kraju pokazali da ljudi koji konzumiraju kafu imaju 20 posto manji rizik od nastanka hroničnog oboljenja jetre i bolesti povezanih s masnom jetrom u odnosu na one koji ne konzumiraju kafu.

    Također je utvrđeno da ljudi koji konzumiraju kafu imaju 49 posto manji rizik od smrti zbog bolesti jetre u odnosu na one koji to ne čine.

    Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “BMC Public Health”.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Prema pisanju britanskog “The Guardiana”, istraživači sa Univerziteta Southampton u Velikoj Britaniji proveli su zanimljivo istraživanje u kojem su pokušali saznati da li konzumiranje kafe smanjuje rizik od hroničnog oboljenja jetre, prenosi Anadolu Agency (AA).

    - Reklama -

    U studiji koja se zasniva na podacima Bio banke u Velikoj Britaniji analizirani su podaci 494.585 osoba.

    U studiji su učestvovale osobe u dobi od 40 do 69 godina, od kojih je njih 384.818 konzumiralo kafu, a 109.767 nije konzumiralo ovaj napitak.

    - Reklama -

    U okviru istraživanja poremećaji i oboljenja jetre učesnika praćeni su punih 11 godina.

    Rezultati istraživanja su na kraju pokazali da ljudi koji konzumiraju kafu imaju 20 posto manji rizik od nastanka hroničnog oboljenja jetre i bolesti povezanih s masnom jetrom u odnosu na one koji ne konzumiraju kafu.

    Također je utvrđeno da ljudi koji konzumiraju kafu imaju 49 posto manji rizik od smrti zbog bolesti jetre u odnosu na one koji to ne čine.

    Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “BMC Public Health”.

    Zenica
    clear sky
    4.6 ° C
    4.6 °
    4.6 °
    76 %
    1.2kmh
    0 %
    sub
    3 °
    ned
    6 °
    pon
    9 °
    uto
    11 °
    sri
    9 °