13.5 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Koja je razlika između “najbolje upotrijebiti do” i “upotrebljivo do”?

    Koja je razlika između “najbolje upotrijebiti do” i “upotrebljivo do”?

    Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema sa kojima se svijet danas suočava, ali dobra stvar je što svako od nas može pomoći u rješavanju ovog problema.

    - Reklama -

    Evo nekoliko savjeta o tome kako da spriječite i smanjite rasipanje hrane, pri čemu je ključ planiranje kupovine i poznavanje oznaka na etiketama na hrani, posebno razlikovanje značenja “najbolje upotrijebiti do” i “upotrebljivo do”.

    Čitanje roka trajanja, zajedno sa pravilnim skladištenjem hrane, može smanjiti količinu otpada hrane.

    - Reklama -

    Šta je tačno datum isteka?

    Rok upotrebe hrane je period tokom kojeg je hrana bezbjedna za upotrebu, ali samo ako su ispunjeni uslovi pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe. Zbog toga je važno razlikovati kada je rok trajanja na namirnici naznačen kao datum minimalne trajnosti “najbolje upotrijebiti do” ili kao “upotrebljivo do”.

    Datum minimalne trajnosti (“najbolje upotrijebiti do” ili “najbolje do kraja”) predstavlja period tokom kojeg se može očekivati da će hrana zadržati svoja optimalna organoleptička svojstva; originalan izgled, ukus i tekstura.

    Nakon isteka minimalnog roka trajanja postoji mogućnost da se neka od ovih svojstava promijene, ali će hrana biti bezbjedna za konzumaciju neko vrijeme, pod uslovom da je pakovanje neotvoreno i neoštećeno i da je hrana uskladištena u skladu sa uputstva na pakovanju. To se najčešće odnosi na čajeve, kafu, tjestenine, začine, kekse i sokove.

    Za kvarljivu hranu, kao što su svježe meso, svježa riba i svježe mlijeko, koristi se oznaka “upotrebljivo do”. Ova oznaka označava datum do kojeg je hrana bezbjedna za konzumiranje i može se konzumirati samo do tog datuma.

    “Upotrebljivo do” podrazumijeva, na primjer, fabrički upakovano svježe meso, svježu ribu, svježe tjestenine, svježe mlijeko, meke i svježe sireve, pripremljene (oprane i isječene) salate od povrća i voća, sendviče, svježe paštete i sosove. Nakon isteka roka trajanja, ova hrana se smatra nebezbjednom i štetnom po zdravlje i ne treba je konzumirati.

    Oznaka datuma je data kao dan, mjesec i godina, u zavisnosti od očekivanog roka trajanja. Za rok trajanja kraći od tri mjeseca navode se dan i mjesec, a za rok trajanja duži od tri mjeseca, a kraći od 18 mjeseci, mjesec i godina. Ako je rok duži od 18 mjeseci, onda se navodi samo godina. Ponekad je naveden pun datum, tj. dan, mjesec i godina, piše punkufer.hr.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Rasipanje hrane je jedan od najvećih problema sa kojima se svijet danas suočava, ali dobra stvar je što svako od nas može pomoći u rješavanju ovog problema.

    - Reklama -

    Evo nekoliko savjeta o tome kako da spriječite i smanjite rasipanje hrane, pri čemu je ključ planiranje kupovine i poznavanje oznaka na etiketama na hrani, posebno razlikovanje značenja “najbolje upotrijebiti do” i “upotrebljivo do”.

    Čitanje roka trajanja, zajedno sa pravilnim skladištenjem hrane, može smanjiti količinu otpada hrane.

    - Reklama -

    Šta je tačno datum isteka?

    Rok upotrebe hrane je period tokom kojeg je hrana bezbjedna za upotrebu, ali samo ako su ispunjeni uslovi pravilnog transporta, skladištenja i upotrebe. Zbog toga je važno razlikovati kada je rok trajanja na namirnici naznačen kao datum minimalne trajnosti “najbolje upotrijebiti do” ili kao “upotrebljivo do”.

    Datum minimalne trajnosti (“najbolje upotrijebiti do” ili “najbolje do kraja”) predstavlja period tokom kojeg se može očekivati da će hrana zadržati svoja optimalna organoleptička svojstva; originalan izgled, ukus i tekstura.

    Nakon isteka minimalnog roka trajanja postoji mogućnost da se neka od ovih svojstava promijene, ali će hrana biti bezbjedna za konzumaciju neko vrijeme, pod uslovom da je pakovanje neotvoreno i neoštećeno i da je hrana uskladištena u skladu sa uputstva na pakovanju. To se najčešće odnosi na čajeve, kafu, tjestenine, začine, kekse i sokove.

    Za kvarljivu hranu, kao što su svježe meso, svježa riba i svježe mlijeko, koristi se oznaka “upotrebljivo do”. Ova oznaka označava datum do kojeg je hrana bezbjedna za konzumiranje i može se konzumirati samo do tog datuma.

    “Upotrebljivo do” podrazumijeva, na primjer, fabrički upakovano svježe meso, svježu ribu, svježe tjestenine, svježe mlijeko, meke i svježe sireve, pripremljene (oprane i isječene) salate od povrća i voća, sendviče, svježe paštete i sosove. Nakon isteka roka trajanja, ova hrana se smatra nebezbjednom i štetnom po zdravlje i ne treba je konzumirati.

    Oznaka datuma je data kao dan, mjesec i godina, u zavisnosti od očekivanog roka trajanja. Za rok trajanja kraći od tri mjeseca navode se dan i mjesec, a za rok trajanja duži od tri mjeseca, a kraći od 18 mjeseci, mjesec i godina. Ako je rok duži od 18 mjeseci, onda se navodi samo godina. Ponekad je naveden pun datum, tj. dan, mjesec i godina, piše punkufer.hr.

    Zenica
    light rain
    13.5 ° C
    13.5 °
    13.5 °
    83 %
    6kmh
    99 %
    pet
    13 °
    sub
    4 °
    ned
    5 °
    pon
    7 °
    uto
    8 °