16.1 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Jeste li znali kako je nastala Nutella?

    Jeste li znali kako je nastala Nutella?

    Rijetki su oni koji ne osjete posebnu sreću pri samom pogledu na teglicu Nutelle, a to je tako još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

    - Reklama -

    No, sve je počelo još dvadesetak godina ranije, a tada niko nije mogao naslutiti da će proizvod jedne male konditorske proizvodnje uskoro postati jedan od najpopularnijih čokoladnih proizvoda na svijetu.

    Ferrero kompanija osnovana je 1946. godine u malom italijanskom gradu Alba, u regiji Pijemont, inače poznatoj po proizvodnji lješnika. Osnovao ju je Pietro Ferrero, a kompanija je u početku bila mala porodična pekara i proizvodnja konditorskih proizvoda.

    - Reklama -

    U vremenu nakon Drugog svjetskog rata čokolada je bila skupa i teško dostupna zbog nestašice kakaa. Ovo je bio problem za slastičare, uključujući i Pietra Ferrera.

    Tako je 1946. godine smislio način kako stvoriti ukusan proizvod koristeći lokalne lješnike i malu količinu kakaa.

    Njegov prvi proizvod bio je čvrsta slastica pod nazivom “Giandujot”, nazvana po gianduji, vrsti čokolade u kojoj se kombiniraju lješnici i kakao. “Giandujot” se mogao rezati na kriške i mazati na hljeb, čineći ga povoljnijom alternativom za čokoladu.

    Giandujot

    No 1951. godine Ferrero je prilagodio recept i pretvorio “Giandujot” u kremasti namaz nazvan “SuperCrema”. Bio je popularan, ali još uvijek nije bio međunarodno poznat.

    Tek 1964. godine, Ferrerov sin Michele Ferrero odlučio je poboljšati recept i stvoriti novi, rafiniraniji proizvod s još više lješnika i kakaa.

    Preimenovao ga je u Nutella, kombinirajući englesku riječ “nut” (lješnik) i italijanski nastavak “ella” koji mu daje mekši, privlačniji ton koji više podsjeća na poslasticu.

    SuperCrema Nutella

    Prve staklenke Nutelle pojavile su se na italijanskom tržištu iste godine i odmah postale hit, a 1965. su lansirane Njemačkoj, dok je 1966. stigla u Francusku.

    Nutella je brzo postala popularna u cijeloj Evropi i svijetu, čineći Ferrero jednom od najvećih kompanija u slastičarskoj industriji.

    Danas je ona jedan od najprodavanijih čokoladnih namaza na svijetu, a od 2007. ima svoj dan – World Nutella Day, koji fanovi svake godine obilježavaju 5. februara.

    Iako se temeljni sastojci Nutelle nisu značajno mijenjali – šećer, lješnici, kakao, mlijeko i ulje, tokom vremena došlo je do prilagođavanja recepture kako bi se postigla besprijekorna mazivost i stabilnost na sobnoj temperaturi.

    Korištenje palminog ulja pomoglo je poboljšanju teksture, ali je također izazvalo kontroverze zbog utjecaja na okoliš i zdravlje.

    Ferrero je u novije vrijeme objašnjavao kako koristi održivo i visokokvalitetno palmino ulje koje prolazi kroz strogi proces pročišćavanja na niskim temperaturama kako bi se minimizirala proizvodnja štetnih spojeva koji se mogu pojaviti prilikom prerade na visokim temperaturama.

    U tom kontekstu, iz Ferrera naglašavaju kako pravilno rafinirano palmino ulje nije štetno za ljudsko zdravlje.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Rijetki su oni koji ne osjete posebnu sreću pri samom pogledu na teglicu Nutelle, a to je tako još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

    - Reklama -

    No, sve je počelo još dvadesetak godina ranije, a tada niko nije mogao naslutiti da će proizvod jedne male konditorske proizvodnje uskoro postati jedan od najpopularnijih čokoladnih proizvoda na svijetu.

    Ferrero kompanija osnovana je 1946. godine u malom italijanskom gradu Alba, u regiji Pijemont, inače poznatoj po proizvodnji lješnika. Osnovao ju je Pietro Ferrero, a kompanija je u početku bila mala porodična pekara i proizvodnja konditorskih proizvoda.

    - Reklama -

    U vremenu nakon Drugog svjetskog rata čokolada je bila skupa i teško dostupna zbog nestašice kakaa. Ovo je bio problem za slastičare, uključujući i Pietra Ferrera.

    Tako je 1946. godine smislio način kako stvoriti ukusan proizvod koristeći lokalne lješnike i malu količinu kakaa.

    Njegov prvi proizvod bio je čvrsta slastica pod nazivom “Giandujot”, nazvana po gianduji, vrsti čokolade u kojoj se kombiniraju lješnici i kakao. “Giandujot” se mogao rezati na kriške i mazati na hljeb, čineći ga povoljnijom alternativom za čokoladu.

    Giandujot

    No 1951. godine Ferrero je prilagodio recept i pretvorio “Giandujot” u kremasti namaz nazvan “SuperCrema”. Bio je popularan, ali još uvijek nije bio međunarodno poznat.

    Tek 1964. godine, Ferrerov sin Michele Ferrero odlučio je poboljšati recept i stvoriti novi, rafiniraniji proizvod s još više lješnika i kakaa.

    Preimenovao ga je u Nutella, kombinirajući englesku riječ “nut” (lješnik) i italijanski nastavak “ella” koji mu daje mekši, privlačniji ton koji više podsjeća na poslasticu.

    SuperCrema Nutella

    Prve staklenke Nutelle pojavile su se na italijanskom tržištu iste godine i odmah postale hit, a 1965. su lansirane Njemačkoj, dok je 1966. stigla u Francusku.

    Nutella je brzo postala popularna u cijeloj Evropi i svijetu, čineći Ferrero jednom od najvećih kompanija u slastičarskoj industriji.

    Danas je ona jedan od najprodavanijih čokoladnih namaza na svijetu, a od 2007. ima svoj dan – World Nutella Day, koji fanovi svake godine obilježavaju 5. februara.

    Iako se temeljni sastojci Nutelle nisu značajno mijenjali – šećer, lješnici, kakao, mlijeko i ulje, tokom vremena došlo je do prilagođavanja recepture kako bi se postigla besprijekorna mazivost i stabilnost na sobnoj temperaturi.

    Korištenje palminog ulja pomoglo je poboljšanju teksture, ali je također izazvalo kontroverze zbog utjecaja na okoliš i zdravlje.

    Ferrero je u novije vrijeme objašnjavao kako koristi održivo i visokokvalitetno palmino ulje koje prolazi kroz strogi proces pročišćavanja na niskim temperaturama kako bi se minimizirala proizvodnja štetnih spojeva koji se mogu pojaviti prilikom prerade na visokim temperaturama.

    U tom kontekstu, iz Ferrera naglašavaju kako pravilno rafinirano palmino ulje nije štetno za ljudsko zdravlje.

    Zenica
    clear sky
    16.1 ° C
    16.1 °
    16.1 °
    58 %
    1.2kmh
    0 %
    uto
    22 °
    sri
    20 °
    čet
    19 °
    pet
    21 °
    sub
    23 °