Sirutka je tekućina koja se izdvaja u procesu proizvodnje sira.
Njena primjena u ljudskoj prehrani započela je nakon što se spoznalo da je sirutka izvanredan izvor visokovrijednih proteina. Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).
Potvrdu o njenim zdravstvenim benefitima potvrdio je i mr. sci. dr. ortoped Faruk Hodžić koji smatra da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.
On ističe da je najvrijednija komponenta sirutke protein.
“Proteini sirutke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi”, navodi doktor Hodžić.
Sirutka i proteini sirutke najveću primjenu imaju u prehrani sportista.
Koristi se kao dodatak prehrani za povećanje mršave mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima, kostima i vezivnom tkivu.
Sirutkini proteini imaju pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, karijesa i zubnih naslaga.
Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre i sprečavaju osteoporozu. Preporučuje se atletičarima, trudnicama, djeci i starijim ljudima.
“Koliko mi je poznato, trenutno na prostoru BiH, a i šire jedino Zenička industrija mlijeka d.d. Zenica proizvodi kiselu sirutku na potpuno prirodan način, bez ikakvih aditiva i konzervansa i ja je rado preporučujem svojim pacijentima i sportistima”, ističe doktor Hodžić.
Zbog toga što povećavaju nivoe glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobrog stanja imunog sistema.
Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju jer djeluju na smanjenje nivoa kortizola i povećanje razine serotonina.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.