Zašećerena pića, uključujući sok od naranče i gazirana pića, mogu povećati rizik od dobivanja raka, potvrdila je studija francuskih znanstvenika.
Istraživanje je proveo tim znanstvenika s Université Sorbonne Paris Cité, prateći 100.000 ljudi tijekom pet godina, izvještava BBC.
Zaključak koji su donijeli je da rizik od raka može povećati povišena količina šećera u krvi.
Međutim, rezultat studije daleko je od konkretnih dokaza da zašećerena pića uzrokuju rak te stručnjaci potiču daljnje istraživanje.
Što su sve zašećerena pića?
Znanstvenici definiraju svako piće s više od 5% šećera kao zašećereno.
To je pojam koji obuhvaća voćne sokove (sa ili bez dodanog šećera), gazirana pića, slatke shakeove, energetska pića te čaj i kavu s dodanim šećerom.
U sklopu istraživanja proučavana su i gazirana pića koja koriste umjetna sladila umjesto šećera, pri čemu nije dokazana njihova povezanost s dobivanjem raka.
Koliko je velik rizik od dobivanja raka?
Studija je pokazala da uzimanje dodatnih 100 ml zašećerenih pića dnevno, odnosno dvije limenke, može povećati rizik od raka za 18%.
Na svakih 1.000 ljudi otkrivena su 22 slučaja raka.
“Međutim, ova studija pokazuje da je povezanost zašećerenih pića s dobivanjem raka minimalna te je potrebno detaljnije istraživanje”, tvrdi dr. Graham Wheeler iz organizacije Cancer Research UK.
Od 2.913 slučaja raka otkrivenih u istraživanju 693 slučaja bila su rak dojke, 291 prostate, a 166 slučajevi kolorektalnog raka.
Jesu li ovo definitivni dokazi?
Riječ nije o konkretnim dokazima da zašećerena pića uzrokuju rak, iako je studija pokazala da je rizik povećan kod ljudi koji ih piju u količinama od 185 ml dnevno u odnosu na one koji ih piju 30 ml dnevno.
Rizik je možda povećan i zbog toga što ljudi koji više piju zašećerena pića jedu i kaloričniju hranu i unose više soli.
“Iako nije riječ o konkretnim dokazima, studija nam definitivno savjetuje smanjenje dnevnog unosa šećera”, tvrdi dr. Amelia Lake sa Sveučilišta Teesside.
Je li riječ samo o pretilosti?
Pretilost je glavni uzrok nekih vrsta raka, a uzimanje zašećerenih pića preko mjere može doprinijeti dobivanju na kilaži.
“Pretilost i dobivanje na kilaži imaju veze s uzimanjem zašećerenih pića, no istodobno ne objašnjavaju njihovu povezanost s dobivanjem raka”, rekla je dr. Mathilde Touvier, jedan od istraživača.
Drugo objašnjenje
Francuski znanstvenici tvrde da povezanost leži u sadržaju šećera te da se u njihovom istraživanju glavnim uzrokom raka pokazao povišen nivo šećera u krvi, kao i kemikalije u nekima od pića.
“Teško je pronaći biološki vjerodostojne dokaze koji bi ovo potvrdili, budući da nije otkrivena razlika među skupinama ljudi u svezi s prekomjernom težinom ili pojavom dijabetesa”, izjavila je dijetetičarka Catherine Collins.
Što kažu istraživači?
Istraživači sa Sveučilišta u Sorbonnei tvrde da je daljnje istraživanje nužno kako bi se njihova otkrića potvrdila.
“Opće je prihvaćeno da zašećerena pića povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa. Naše istraživanje pokazalo je da povećavaju i rizik od dobivanja raka”, tvrdi dr. Touvier.
U izvješću istraživačke skupine stoji da je u cilju prevencija raka i drugih bolesti potrebno oporezivanje zašećerenih pića, nešto što je Velika Britanija uvela 2018., te ograničenje njihovog reklamiranja.
Što tvrde tvrtke koje proizvode gazirana pića?
Izvršni direktor organizacije British Soft Drinks Association Gavin Partington izjavio je da “studija ne pruža konkretne dokaze da gazirana pića uzrokuju rak, što su i sami istraživači priznali”.
“U sklopu normalne, uravnotežene prehrane gazirana pića mogu se konzumirati”, dodao je, istodobno govoreći “da je tvrtka već smanjila količinu kalorija u svojim napicima u cilju borbe protiv pretilosti.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.