-6.5 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Evo kako i zašto trebate izbaciti šećer iz svoje prehrane

    Evo kako i zašto trebate izbaciti šećer iz svoje prehrane

    Tokom karantene uzrokovane pandemijom koronavirusa mnogi su se manje kretali zbog čega su nagomilali nekoliko dodatnih kilograma.

    - Reklama -

    Kako bi se riješili viška kilograma bitno je izbaciti šećer iz prehrane. No, nije dovoljno obuzdati samo slabost prema krofnama i keksima jer se šećer nalazi i na nekim čudnijim mjestima.

    • Voćni jogurt može sadržavati više šećera negoli sladoled, a neke pločice sa žitaricama su slađe od čokolade. Šećer se krije u svakodnevnoj hrani poput kruha, preljeva za salatu, juhe, pa čak i umaka – navodi Katherine Bassford, autorica knjige Say No To Sugar (Reci ne šećeru).

    Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da smanjimo unos šećera na šest kašika po odrasloj osobi dnevno, a to je manje od limenke gaziranog pića.

    - Reklama -

    Vrste šećera

    • Glavna je glukoza koja se nalazi u biljkama, dakle voću, povrću, grahu i žitaricama, zatim fruktoza koje ima u voću i medu te saharoza, šećer koji dodajemo u šalicu čaja. Smatra se da je fruktoza krivac za porast razine pretilosti širom svijet – ističe Katherine.

    Opasnosti od šećera

    • Šećer nas tjera da jedemo više. Dok se glukoza koristi za napajanje naših stanica, fruktoza ide ravno u jetru gdje se pretvara u masnoću. Kad je šećer u tekućem obliku, njegovi negativni učinci se povećavaju jer nedostatak vlakana znači da ide ravno u jetru, što dovodi do skladištenja masti. To ne uzrokuje samo zdravstvene probleme i probleme s pretilošću nego je povezano i s nizom psiholoških problema – objašnjava Katherine.

    Šećer je šećer

    • Bez obzira je li riječ o sirovom, prirodnom, smeđem ili nerafiniranom, svaka vrsta šećera ima jednako razoran učinak na tijelo. Primamljivo je pomisliti da je smeđi šećer zdraviji, ali zapravo je to ili nerafinirani šećer, u kojem ima neke zaostale melase, ili je lažan, odnosno, to je rafinirani šećer kojemu je dodana melasa kako bi imao boju i okus – kaže Katherine.

    Dodaje kako sirovi šećeri nisu zapravo sirovi nego su djelomično pročišćeni, kuhani i kristalizirani kako bi se dobila različita koncentracija melase za proizvodnju različitih boja.

    Agavin sirup reklamira se kao prirodan, ali je visoko obrađen, nema zdravstvenih dobrobiti i sadrži do 90 posto fruktoze.

    • Izuzetak je šećer koji se nalazi u voću, jer su zdravstvene koristi veće od sadržaja šećera. Najbolje je ograničiti unos grožđa, jabuka, manga, trešanja i banana jer imaju veću razinu fruktoze, ali otprilike dva komada voća dnevno je u redu – savjetuje Katherine.

    Pripazite na skrivene šećere

    • Nažalost, nakon što se probave, sve vrste kruha – čak i cjelovite sorte – brzo se pretvore u šećer. Zapravo biste konzumirali manje šećera jedući krofnu od pekmeza nego porciju takozvane “zdrave” žitarice – kaže Katherine za Metro.

    Na nekim žitaricama navedeno je kako ne sadrže dodane šećere ili prirodnih šećera, ipak će sadržavati fruktozu od nekog sušenog voća.

    • Jogurt sadrži najmanje tri-četiri žličice šećera, a čak se i čips, koji je škrobni ugljikohidrat, u tijelu razgrađuje u glukozu. Pripazite na juhe na bazi rajčice i pečeni grah, ponekad rajčica ima kiselkast okus, pa se dodaje šećer – navodi Katherine.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Tokom karantene uzrokovane pandemijom koronavirusa mnogi su se manje kretali zbog čega su nagomilali nekoliko dodatnih kilograma.

    - Reklama -

    Kako bi se riješili viška kilograma bitno je izbaciti šećer iz prehrane. No, nije dovoljno obuzdati samo slabost prema krofnama i keksima jer se šećer nalazi i na nekim čudnijim mjestima.

    • Voćni jogurt može sadržavati više šećera negoli sladoled, a neke pločice sa žitaricama su slađe od čokolade. Šećer se krije u svakodnevnoj hrani poput kruha, preljeva za salatu, juhe, pa čak i umaka – navodi Katherine Bassford, autorica knjige Say No To Sugar (Reci ne šećeru).

    Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da smanjimo unos šećera na šest kašika po odrasloj osobi dnevno, a to je manje od limenke gaziranog pića.

    - Reklama -

    Vrste šećera

    • Glavna je glukoza koja se nalazi u biljkama, dakle voću, povrću, grahu i žitaricama, zatim fruktoza koje ima u voću i medu te saharoza, šećer koji dodajemo u šalicu čaja. Smatra se da je fruktoza krivac za porast razine pretilosti širom svijet – ističe Katherine.

    Opasnosti od šećera

    • Šećer nas tjera da jedemo više. Dok se glukoza koristi za napajanje naših stanica, fruktoza ide ravno u jetru gdje se pretvara u masnoću. Kad je šećer u tekućem obliku, njegovi negativni učinci se povećavaju jer nedostatak vlakana znači da ide ravno u jetru, što dovodi do skladištenja masti. To ne uzrokuje samo zdravstvene probleme i probleme s pretilošću nego je povezano i s nizom psiholoških problema – objašnjava Katherine.

    Šećer je šećer

    • Bez obzira je li riječ o sirovom, prirodnom, smeđem ili nerafiniranom, svaka vrsta šećera ima jednako razoran učinak na tijelo. Primamljivo je pomisliti da je smeđi šećer zdraviji, ali zapravo je to ili nerafinirani šećer, u kojem ima neke zaostale melase, ili je lažan, odnosno, to je rafinirani šećer kojemu je dodana melasa kako bi imao boju i okus – kaže Katherine.

    Dodaje kako sirovi šećeri nisu zapravo sirovi nego su djelomično pročišćeni, kuhani i kristalizirani kako bi se dobila različita koncentracija melase za proizvodnju različitih boja.

    Agavin sirup reklamira se kao prirodan, ali je visoko obrađen, nema zdravstvenih dobrobiti i sadrži do 90 posto fruktoze.

    • Izuzetak je šećer koji se nalazi u voću, jer su zdravstvene koristi veće od sadržaja šećera. Najbolje je ograničiti unos grožđa, jabuka, manga, trešanja i banana jer imaju veću razinu fruktoze, ali otprilike dva komada voća dnevno je u redu – savjetuje Katherine.

    Pripazite na skrivene šećere

    • Nažalost, nakon što se probave, sve vrste kruha – čak i cjelovite sorte – brzo se pretvore u šećer. Zapravo biste konzumirali manje šećera jedući krofnu od pekmeza nego porciju takozvane “zdrave” žitarice – kaže Katherine za Metro.

    Na nekim žitaricama navedeno je kako ne sadrže dodane šećere ili prirodnih šećera, ipak će sadržavati fruktozu od nekog sušenog voća.

    • Jogurt sadrži najmanje tri-četiri žličice šećera, a čak se i čips, koji je škrobni ugljikohidrat, u tijelu razgrađuje u glukozu. Pripazite na juhe na bazi rajčice i pečeni grah, ponekad rajčica ima kiselkast okus, pa se dodaje šećer – navodi Katherine.
    Zenica
    scattered clouds
    -6.5 ° C
    -6.5 °
    -6.5 °
    93 %
    1.5kmh
    28 %
    sub
    4 °
    ned
    6 °
    pon
    8 °
    uto
    8 °
    sri
    8 °