4 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Devet škola i đački dom u projektu unapređenja prehrambenih navika i školskih jelovnika u ZDK

    Devet škola i đački dom u projektu unapređenja prehrambenih navika i školskih jelovnika u ZDK

    Projekt “Utjecaj režima ishrane i prehrambenih navika srednjoškolaca na stanje uhranjenosti i pravilan rast i razvoj” realizovan je u okviru istraživanja koje je obuhvatilo devet srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici.

    - Reklama -

    Kako navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, projekt je implementiran u saradnji s Ministarstvom zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku relevantnih stručnjaka iz oblasti nutricionizma i javnog zdravlja.

    Tokom istraživanja, posebna pažnja posvećena je komparaciji energetskih vrijednosti obroka i režima prehrane u ustanovama s cjelodnevnim boravkom učenika u odnosu na prehrambene navike učenika koji koriste usluge privatnih školskih kuhinja.

    - Reklama -

    Analizirana su znanja, stavovi i navike učenika u vezi s prehranom i fizičkom aktivnošću putem detaljno osmišljenog “Anketnog upitnika o znanju i stavovima o anemiji i prehrambenim navikama učenika”.

    Osim toga, izvršena su antropometrijska mjerenja, uključujući visinu, tjelesnu masu, te obim struka i kukova, kako bi se stekao precizniji uvid u stanje uhranjenosti učenika.

    Glavni cilj ovog naučno-istraživačkog rada bio je ne samo prikupiti podatke o trenutnim prehrambenim navikama i zdravstvenom stanju učenika, već i podstaknuti ih na promjene u znanju, stavovima i navikama vezanim za pravilnu prehranu i redovnu fizičku aktivnost.

    Jedan od ključnih segmenata istraživanja odnosio se na podizanje svijesti učenika o značaju raznovrsne i uravnotežene prehrane, s posebnim naglaskom na preventivno djelovanje protiv različitih oboljenja koja mogu nastati kao posljedica loših prehrambenih navika.

    Edukacijom u okviru projekta namjera je da učenici steknu korisna saznanja o važnosti unosa ključnih nutrijenata, hidratacije, kao i negativnim efektima prekomjerne konzumacije brze hrane i gaziranih pića.

    Naglašena je i važnost redovne fizičke aktivnosti, kako kroz organizirane sportske aktivnosti u školi, tako i kroz svakodnevne zdrave navike poput hodanja, vožnje bicikla i rekreativnog bavljenja sportom.

    Preporuke za unapređenje jelovnika

    Kao završni korak projekta, svim školama učesnicima uručen je simboličan poklon u vidu promotivnog materijala koji ima za cilj da učenike konstantno podsjeća na značaj fizičke aktivnosti i zdravih stilova života.

    Pored toga, škole su dobile i preporuke za unapređenje školskih jelovnika, kako bi se učenicima omogućila nutritivno bogatija ishrana prilagođena njihovim razvojnim potrebama.

    Iz Instituta su se zahvalili svim učesnicima projekta, učenicima, nastavnom osoblju i školskim upravama na saradnji i posvećenosti ovom važnom istraživanju, te proizvodnom obrtu “Florentina Art” Zenica na podršci i doprinosu u realizaciji projekta.

    Nadamo se da će stečena znanja i preporuke iz ovog istraživanja dugoročno doprinijeti unapređenju zdravlja i dobrobiti učenika na području Zeničko-dobojskog kantona, kažu iz INZ.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Projekt “Utjecaj režima ishrane i prehrambenih navika srednjoškolaca na stanje uhranjenosti i pravilan rast i razvoj” realizovan je u okviru istraživanja koje je obuhvatilo devet srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona, kao i Đački dom “Nedžad Ibrišimović” u Zenici.

    - Reklama -

    Kako navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, projekt je implementiran u saradnji s Ministarstvom zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku relevantnih stručnjaka iz oblasti nutricionizma i javnog zdravlja.

    Tokom istraživanja, posebna pažnja posvećena je komparaciji energetskih vrijednosti obroka i režima prehrane u ustanovama s cjelodnevnim boravkom učenika u odnosu na prehrambene navike učenika koji koriste usluge privatnih školskih kuhinja.

    - Reklama -

    Analizirana su znanja, stavovi i navike učenika u vezi s prehranom i fizičkom aktivnošću putem detaljno osmišljenog “Anketnog upitnika o znanju i stavovima o anemiji i prehrambenim navikama učenika”.

    Osim toga, izvršena su antropometrijska mjerenja, uključujući visinu, tjelesnu masu, te obim struka i kukova, kako bi se stekao precizniji uvid u stanje uhranjenosti učenika.

    Glavni cilj ovog naučno-istraživačkog rada bio je ne samo prikupiti podatke o trenutnim prehrambenim navikama i zdravstvenom stanju učenika, već i podstaknuti ih na promjene u znanju, stavovima i navikama vezanim za pravilnu prehranu i redovnu fizičku aktivnost.

    Jedan od ključnih segmenata istraživanja odnosio se na podizanje svijesti učenika o značaju raznovrsne i uravnotežene prehrane, s posebnim naglaskom na preventivno djelovanje protiv različitih oboljenja koja mogu nastati kao posljedica loših prehrambenih navika.

    Edukacijom u okviru projekta namjera je da učenici steknu korisna saznanja o važnosti unosa ključnih nutrijenata, hidratacije, kao i negativnim efektima prekomjerne konzumacije brze hrane i gaziranih pića.

    Naglašena je i važnost redovne fizičke aktivnosti, kako kroz organizirane sportske aktivnosti u školi, tako i kroz svakodnevne zdrave navike poput hodanja, vožnje bicikla i rekreativnog bavljenja sportom.

    Preporuke za unapređenje jelovnika

    Kao završni korak projekta, svim školama učesnicima uručen je simboličan poklon u vidu promotivnog materijala koji ima za cilj da učenike konstantno podsjeća na značaj fizičke aktivnosti i zdravih stilova života.

    Pored toga, škole su dobile i preporuke za unapređenje školskih jelovnika, kako bi se učenicima omogućila nutritivno bogatija ishrana prilagođena njihovim razvojnim potrebama.

    Iz Instituta su se zahvalili svim učesnicima projekta, učenicima, nastavnom osoblju i školskim upravama na saradnji i posvećenosti ovom važnom istraživanju, te proizvodnom obrtu “Florentina Art” Zenica na podršci i doprinosu u realizaciji projekta.

    Nadamo se da će stečena znanja i preporuke iz ovog istraživanja dugoročno doprinijeti unapređenju zdravlja i dobrobiti učenika na području Zeničko-dobojskog kantona, kažu iz INZ.

    Zenica
    few clouds
    4 ° C
    4 °
    4 °
    66 %
    1.7kmh
    14 %
    pon
    6 °
    uto
    6 °
    sri
    8 °
    čet
    7 °
    pet
    9 °