Mirela Bošnjak iz Zenice prije nekoliko godina krenula je s pravljenjem fondan torti koje su za veoma kratko vrijeme dobile sve pohvale i stigle na brojne trpeze njenih kupaca. Upravo zbog toga njenu priču vam predstavljamo u emisiji ‘One dolaze’ projekta Ženska strana života u mjesecu kada govorimo o zanatima.
U razgovoru za Radio Zenit Bošnjak je kazala da je kao i svaka druga 29-godišnja djevojka koja je svoju mladost provela u školovanju, a završila je srednju Ekonomsku školu u Zenici. Kratko vrijeme je radila u knjigovodstvu nakon čega je njen izbor bio hidžab, udaja te posao s tortama.
Posao s tortama krenuo slučajno
“Posao s tortama je krenuo slučajno. Suprugu je bio rođendan i željela sam da mu napravim tortu, svojim rukama, ne da naručim. Izučavala sam fondan masu, pratila po YouTube-u šta ide i objavila sam tortu na internetu. Nakon toga to se proširilo i počeli su se ljudi javljati”, govori Bošnjak.
Prije toga radila je u knjigovodstvu, ali zbog nestabilnog tržišta je dobila otkaz. U svom životu bavila se i karateom deset godina. Nastupala je na brojnim državnim i evropskim takmičenjima, ali ljubav prema tortama je pobijedila.
Prema poslastičarstvu nikada nije imala afiniteta, ali jeste prema kreativnosti koja se ogledala još u školskim danima i koja joj je pomogla da njene torte budu jedinstvene.
“Što se tiče poslastičarstva i recepata, nisam imala neke afinitete, ali što se tiče kreativnosti, uvijek sam radila neke panoe na sekcijama gdje je mogla kreativnost doći do izražaja. Ove torte se danas više gledaju, daleko je od poslastičarstva. Ovo je nešto što je novi level. Dosta žena se ovim bavi, a ljudi ne žale. Dobro se plaća i uvijek će biti rođendana. Posao uvijek može procvjetati”, kaže naša sagovornica.
Ističe kako sadašnji posao ne bi napustila ni pod kojim uvjetima, s obzirom na to da je sama svoj gazda, određuje cjenovnik, slobodne dane, a njen jedini zadatak je napraviti kvalitetnu tortu zbog koje će je mušterije cijeniti i ponovo se vraćati.
Vrijeme je skupo
“Ljudi cijene kvalitet i rad. Ja više volim u sedam dana napraviti jednu kvalitetnu tortu nego drugih 12, koliko ih se može napraviti. Mislim da me to izdvojilo od drugih. Suprug me često zeza da moram raditi, a ja mu kažem da sam na porođajnom još uvijek. Zaista ne trebam raditi. Knjigovodstvo me naučilo da je vrijeme skupo i blagodat koju ne trebamo gubiti i ja radim ono što volim. Plata od 600 KM ne može pokriti, kako naš narod kaže, troškove ni do podne”, dodaje Bošnjak.
Dodala je kako joj se brojne žene javljaju s ciljem edukacije, ali se boje napustiti trenutni posao koji rade, jer nisu sigurne hoće li posao pravljenja torti uspjeti. Naša sagovornica kaže kako u ovaj posao treba ulagati, ali da ništa od toga nema cijenu kada ste svoj šef.
Fondan dekorativne torte iziskuju poseban pristup pri pravljenju. Iako brojni kupci od naše sagovornice traže sočne i voćne torte, ona ističe kako je nemoguće udovoljiti tim zahtjevima jer takva torta ne može izdržati dekoraciju. Za svoje torte, za razliku od drugih, umjesto pudinga i drugih čokolada, koristi belgijske kvalitetne čokolade, a umjesto margarina – puter.
Torta od 1,6 metara
Cijene su isprva mušterijama visoke, ali kada probaju tortu, ponovo se vraćaju. Najveća torta koju je napravila visine je 1,6 metara.
“Ne trebate se podcjenjivati. Kada dobijete mušteriju koja se uvjeri lično u kvalitet torte, imate mušteriju za zauvijek. Najveća torta koju sam napravila visine je 1,6 metara. S obzirom na to da ja narudžbe primam preko Facebooka, javila mi se žena iz Luksemburga s tim zahtjevom, rekla sam joj cjenovnik, na šta je ona pristala i dodala da takve torte koštaju po 10-15 hiljada eura. Međutim, ovo je Bosna i Hercegovina”, govori Bošnjak te dodaje:
“Sama sam sebe pitala da li ja to mogu, ali kada sam vidjela da mogu sve je to išlo polako. Krenule su pripreme za veliku tortu. Mjesecima sam radila u restoranu hotela koji je bio rezervisan. Upotrebljeni su kilogrami fondana, ruže koje su izrađene iziskivale su neprospavane noći, nervozu, ali najbitnije je da je mušterija bila zadovoljna.”
Bošnjak je posao stavila na pauzu zbog rođenja dječaka, ali rado educira ljude koji žele da nauče kako praviti torte. Ističe da u periodu kada je ona učila nije mogla učiti od drugih, osim s YouTube-a i Google-a.
O odlasku iz BiH ne razmišlja.
“Naša država nije problem, jer zemlja će dati plod šta god posijemo. Sve ovo je do ljudi. Kakvi smo mi prema drugima i oni su prema nama. Ne razmišljam da idem i ne vidim svoj život nigdje osim ovdje. Može se ovdje napraviti bilo šta od ničega”, kaže Bošnjak.
Svim slušateljicama i slušateljima je poručila da ako imaju talenat i dar od Boga za slastičarstvo i pekarstvo, s obzirom na to da hrana nikada nije izdala, da se za to i educiraju.
“Ustrajte u tome, jer to zaista nema cijenu. Talenat od Boga Vam niko ne može oduzeti i zaista se vrati višestruko. Nemojte žaliti za edukaciju i otići u drugi grad, državu, tražite znanje. Radite posao najbolje što znate, kvalitetno. Neko će to cijeniti i neće žaliti to platiti”, zaključila je Bošnjak.
[ngg src=”galleries” ids=”108″ display=”basic_thumbnail”]Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.