Smrznuto voće i povrće u nekim slučajevima zdravije je zbog većeg nivoa vitamina C, rezultati su najnovijeg istraživanja.
Naučnici su ispitali nivoe vitamina C u malinama, ananasu, mrkvi, grašku i kukuruzu šećercu. Utvrdili su da je mala razlika između svježeg i smrznutog stanja.
U nekim slučajevima smrznuta varijanta sadržavala je veći nivo ovog vitamina.
Taj viši nivo vitamina C posebno je bio izražen kod smrznutih malina i graška.
Skoro da nema razlike između smrznutog i svježeg ananasa što se tiče nivoa vitamina.
Naučnici vjeruju da je razlog tome što se svježi proizvodi prebacuju sa velikih udaljenosti i ostavljaju u magacinima i u prodavnicama dug vremenski period.
U nekim slučajevima, svježe jabuke i krompir mogli su se ubrati čak i godinu dana ranije a onda držati u frižiderima sa niskim nivoom kiseonika kako bi se efikasno zaustavio proces sazrijevanja i kvarenja.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.