Naučnici londonskog Imperijal koledža i Univerziteta Nortvestern, analizirajući ishranu više od 4.000 odraslih osoba starosti od 40 do 59 godina u SAD-u, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su kako ljudi koji su unosili veće količine soli imaju viši krvni pritisak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova prehrana.
Zbog toga naučnici poručuju kako je važno obratiti pažnju na unos soli u hrani, a proizvođače hrane pozivaju na smanjenje udjela u proizvodima.
Povišeni krvni pritisak pogađa najmanje svaku četvrtu odraslu osobu u Britaniji i povećava rizik za brojna stanja među kojima su i srčani i moždani udar.
Vjeruje se da na pojavu tih stanja utiče čitav niz faktora među kojima su i životno doba, težina i unos previše soli, kao i da vitamini i minerali u voću i povrću mogu, na neki način, da utiču na krvne sudove omogućavajući smanjivanje krvnog pritiska, što se u ovom istraživanju pokazalo kao netačno.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.