-5.3 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute

    Krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute

    Od 11. aprila 2018. u Evropskoj uniji primjenjuje se Uredba o određivanju mjera minimizacije i standardnim vrijednostima za smanjenje akrilamida u prehrambenim proizvodima.

    - Reklama -

    Ovaj propis stavlja veći naglasak na proizvođače hrane i male tvrtke kao što su snack barovi, pekare i restorani koji pripremaju hranu.

    Akrilamid je nusprodukt koji se pojavljuje kada se zagrijava hrana poput žitarica, krompira ili prilikom prženja kafe, pečenja…

    - Reklama -

    Akrilamid je, prema istraživanjima u pokusima na životinjama, kancerogen.

    Novim propisom vrijednosti akrilamida su smanjene u usporedbi s prijašnjim preporukama EU – između šest i 75 posto. Međutim, vrijednosti za prženu kafu i dalje su iznad nivoa koji je postavljen u Njemačkoj 2010. godine.

    Između ostalog, uredba EU o smanjenju akrilamida u prehrambenim proizvodima propisuje da krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute i da kruh treba lagano peći.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Od 11. aprila 2018. u Evropskoj uniji primjenjuje se Uredba o određivanju mjera minimizacije i standardnim vrijednostima za smanjenje akrilamida u prehrambenim proizvodima.

    - Reklama -

    Ovaj propis stavlja veći naglasak na proizvođače hrane i male tvrtke kao što su snack barovi, pekare i restorani koji pripremaju hranu.

    Akrilamid je nusprodukt koji se pojavljuje kada se zagrijava hrana poput žitarica, krompira ili prilikom prženja kafe, pečenja…

    - Reklama -

    Akrilamid je, prema istraživanjima u pokusima na životinjama, kancerogen.

    Novim propisom vrijednosti akrilamida su smanjene u usporedbi s prijašnjim preporukama EU – između šest i 75 posto. Međutim, vrijednosti za prženu kafu i dalje su iznad nivoa koji je postavljen u Njemačkoj 2010. godine.

    Između ostalog, uredba EU o smanjenju akrilamida u prehrambenim proizvodima propisuje da krompir ne smije biti pržen duže od tri i pol minute i da kruh treba lagano peći.

    Zenica
    broken clouds
    -5.3 ° C
    -5.3 °
    -5.3 °
    94 %
    1.7kmh
    69 %
    sub
    4 °
    ned
    6 °
    pon
    8 °
    uto
    8 °
    sri
    5 °