Rijetki su oni koji ne osjete posebnu sreću pri samom pogledu na teglicu Nutelle, a to je tako još od šezdesetih godina prošlog stoljeća.
No, sve je počelo još dvadesetak godina ranije, a tada niko nije mogao naslutiti da će proizvod jedne male konditorske proizvodnje uskoro postati jedan od najpopularnijih čokoladnih proizvoda na svijetu.
Ferrero kompanija osnovana je 1946. godine u malom italijanskom gradu Alba, u regiji Pijemont, inače poznatoj po proizvodnji lješnika. Osnovao ju je Pietro Ferrero, a kompanija je u početku bila mala porodična pekara i proizvodnja konditorskih proizvoda.
U vremenu nakon Drugog svjetskog rata čokolada je bila skupa i teško dostupna zbog nestašice kakaa. Ovo je bio problem za slastičare, uključujući i Pietra Ferrera.
Tako je 1946. godine smislio način kako stvoriti ukusan proizvod koristeći lokalne lješnike i malu količinu kakaa.
Njegov prvi proizvod bio je čvrsta slastica pod nazivom “Giandujot”, nazvana po gianduji, vrsti čokolade u kojoj se kombiniraju lješnici i kakao. “Giandujot” se mogao rezati na kriške i mazati na hljeb, čineći ga povoljnijom alternativom za čokoladu.
No 1951. godine Ferrero je prilagodio recept i pretvorio “Giandujot” u kremasti namaz nazvan “SuperCrema”. Bio je popularan, ali još uvijek nije bio međunarodno poznat.
Tek 1964. godine, Ferrerov sin Michele Ferrero odlučio je poboljšati recept i stvoriti novi, rafiniraniji proizvod s još više lješnika i kakaa.
Preimenovao ga je u Nutella, kombinirajući englesku riječ “nut” (lješnik) i italijanski nastavak “ella” koji mu daje mekši, privlačniji ton koji više podsjeća na poslasticu.
Prve staklenke Nutelle pojavile su se na italijanskom tržištu iste godine i odmah postale hit, a 1965. su lansirane Njemačkoj, dok je 1966. stigla u Francusku.
Nutella je brzo postala popularna u cijeloj Evropi i svijetu, čineći Ferrero jednom od najvećih kompanija u slastičarskoj industriji.
Danas je ona jedan od najprodavanijih čokoladnih namaza na svijetu, a od 2007. ima svoj dan – World Nutella Day, koji fanovi svake godine obilježavaju 5. februara.
Iako se temeljni sastojci Nutelle nisu značajno mijenjali – šećer, lješnici, kakao, mlijeko i ulje, tokom vremena došlo je do prilagođavanja recepture kako bi se postigla besprijekorna mazivost i stabilnost na sobnoj temperaturi.
Korištenje palminog ulja pomoglo je poboljšanju teksture, ali je također izazvalo kontroverze zbog utjecaja na okoliš i zdravlje.
Ferrero je u novije vrijeme objašnjavao kako koristi održivo i visokokvalitetno palmino ulje koje prolazi kroz strogi proces pročišćavanja na niskim temperaturama kako bi se minimizirala proizvodnja štetnih spojeva koji se mogu pojaviti prilikom prerade na visokim temperaturama.
U tom kontekstu, iz Ferrera naglašavaju kako pravilno rafinirano palmino ulje nije štetno za ljudsko zdravlje.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.