22.9 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Ove kategorije građana mogu tražiti od biroa za zapošljavanje da im uplati do tri godine staža za penziju

    Ove kategorije građana mogu tražiti od biroa za zapošljavanje da im uplati do tri godine staža za penziju

    U Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje postoje osobe čije su firme otišle u stečaj, a oni se morali prijaviti na službe za zapošljavanje jer nemaju dovoljno godina za penziju, a nalaze se u životnoj dobi u kojoj poslodavci ne žele da ih zaposle.

    - Reklama -

    “Pravo na uplatu doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje do tri godine (dokup staža) ostvaruju osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba, a prema mjestu prebivališta u Federaciji BiH. Dokup staža do tri godine za osobe koje bi ispunile uvjete za jednu od kategorija starosnih penzija regulisano je Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Cilj uplate doprinosa je omogućiti nezaposlenoj osobi odlazak u penziju, pod određenim uvjetima. Uvjeti starosne granice i ukupnog penzijskog staža, regulirani su odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zavisno od same kategorije penzije. Tako dokup staža za starosnu penziju sa 40 godina staža osiguranja (zagarantovana) penzija, a kao pravo nezaposlenih osoba koje su uredno podnijele zahtjev za dokup staža pred nadležnim općinskim biroom rada, moguć je za kategoriju onih osiguranika koji imaju minimalno 37 godina staža osiguranja te uplaćen doprinos za PIO, ali i pod uvjetom da već nisu ili bi ranije ispunile uvjete za prijevremenu starosnu penziju skladu sa članovima 142. i 43. Zakona o PIO-u. Treba istaknuti da poseban penzijski staž (pripadnost oružanim snagama BiH) zakonski nije moguće uračunati u ovu kategoriju penzije”, navode iz Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskoj kantona.

    Dodaju kako pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

    - Reklama -

    Staž se može dokupiti i onima koji imaju 12 godina staža

    “Kod kategorije starosne penzije 65 godina starosti i 15 godina staža osiguranja neophodno je ispuniti minimalni uvjet – 12 godina staža osiguranja i zahtjev predati prije navršenih 65 godina starosti. Kod kategorije starosne penzije 65 godina starosti i 20 godina penzijskog staža minimalni uvjet penzijskog staža jeste 17 godina penzijskog staža. U isti se može uračunati poseban staž u dvostrukom trajanju, uz pismenu saglasnost podnosioca zahtjeva. Osiguranik ima pravo na starosnu penziju i kada navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 58 godina života. Kod ove kategorije starosne penzije (izuzetna prijevremena penzija) za muškarce i žene također je moguće uračunati poseban staž u dvostrukom trajanju, uz pismenu saglasnost podnosioca zahtjeva, te minimalni penzijski staž kako bi se ostvarilo pravo na uplatu doprinosa za PIO 37 godina penzijskog staža sa posebnim stažem u dvostrukom trajanju, s tim da se uvjeti za ovu kategoriju penzije stiču sa navršenih 62 godine starosti”, navode iz Službe za zapošljavanje ZDK.

    Prijevremena starosna penzija

    “Odredba člana 143. Zakona o PIO-u, propisuje: osiguranik (žena) ima pravo na starosnu penziju kada navrši najmanje (u 2024. godini): 58 godina i šest mjeseci života i 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Odredba člana 142 . Zakona o PIO-u propisuje da osiguranik (muškarac) ima pravo na starosnu penziju kada navrši najmanje (u 2024. godini): 63 godine i šest mjeseci života i 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja”, navode iz Službe za zapošljavanje ZDK i dodaju:

    “Uvjet godina starosti za prijevremenu starosnu penziju za muškarce ili žene mora da bude ispunjen u onoj kalendarskoj godini za koju vrijedi gore navedeni član zakona, s obzirom na to da se Zakon proporcionalno mijenja u skladu sa godinama staža osiguranja i starosti osiguranika. To znači da se svake kalendarske godine (od dana objavljivanja i stupanja na snagu samog Zakona o PIO-u, tj. od 01.03.2018. godine) na godine starosti i staža osiguranja dodaje uvjet od šest mjeseci. Pojašnjavaju kako u konačnici, uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje do tri godine oba ova uvjeta trebaju biti ispunjena kumulativno (dakle godine staža osiguranja i godine starosti osiguranika) u tekućoj godini, a do završetka kalendarske godine.”

    Mora biti dovoljno vremena na birou za zapošljavanje

    “Bitno je istaći činjenicu da osobe koje žele ostvariti pravo na dokup staža do tri godine, moraju na evidenciji nezaposlenih imati dovoljno provedenog vremena koliko je neophodno uplatiti, a najranije od 29.12.2020. godine, odnosno moraju to vrijeme provesti u osiguranju u smislu statusa nezapolene osobe, kao i da moraju imati uplaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje”, navode iz Službe i nastavljaju:

    “Ratni vojni invalidi iz člana 31.tačka b.na osnovu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica stiču pravo na punu starosnu penziju kad navrše 35 godina penzijskog staža bez obzira na godine života, odnosno pravo na starosnu penziju kad navrše 55 godina života i najmanje 15 godina penzijskog staža pod uvjetima i na način propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. Demobilisani borci odnosno pripadnici oružanih snaga, kategorije taksativno nabrojane u članu 4.stav (1) tačka .3 Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno – oslobodilačkog rata kojima je priznato učestvovanje u odbrani BiH u trajanju od najmanje tri godine i koji nisu dezertirali iz oružanih snaga, izuzetno stiču pravo na starosnu penziju u iznosu najniže penzije isplaćene za taj mjesec u skladu sa Zakonom o PIO-u i prije navršenih 65 godina života, pod uvjetom da imaju najmanje 20 godina penzijskog staža, i da su najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za penzionisanje bili na evidenciji službe za zapošljavanje. Starosna penzija iz ove tačke ostvaruje se tako da se od 65 godina života oduzima period koji je osobi priznat u učestvovanju u odbrani BiH u jednokratnom trajanju. Ukoliko korisnik iz ove tačke ima 20 godina penzijskog staža, bez posebnog ratnog staža u dvostrukom trajanju, starosna penzija ostvaruje se tako da od 65 godina života oduzima period koji je osobi priznat u učestvovanju u odbrani BiH u dvostrukom trajanju, pri čemu se poseban ratni staž priznaje u jednstrukom trajanju.”

    Potrebna dokumentacija

    Iz Službe za zapošljavanje ZDK navode kako dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja u skladu sa članom 13. Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, stiču pravo na starosnu penziju sa navršenih 35 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života, odnosno pravo na starosnu penziju kada navrše 55 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža, pod uvjetima i na način propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

    Osvrnuli su se na dokumentaciju koja je potrebna za podnošenje zahtjeva za dokup staža.

    • To je formular zahtjeva za dokup staža (svojeručno potpisan od podnosioca – fizičkog lica -nezaposlene osobe)
    • Originalna radna knjižica ili ovjerena fotokopija, odnosno izjava o izgubljenoj ili uništenoj radnoj knjižici, te umjesto nje Uvjerenje o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji nadležne službe za penzijsko i invalidsko osiguranje kao dokaz staža osiguranja;
    • Uvjerenje o dokazu statusa nezaposlene osobe (Uvjerenje iz činjenica iz Službene evidencije) općinskog Biroa rada – daje nadležni Biro rada u FBiH;
    • Saglasnost za uračunavanje posebnog staža u penzijski staž, plus Uvjerenje o dokazu pripadnosti oružanim snagama (Federalno ministarstvo odbrane, FMUP) a za one kategorije penzija gdje postoji zakonska mogućnost da se isti i uračuna u ukupan penzijski staž – 62 godine starosti i 40 godina penzijskog stažas i 65 godina starosti i 20 godina penzijskog staža.
    • Dokazi o potvrdi ino nosioca staža osiguranja, ukoliko ih osoba posjeduje (npr. iz Hrvatske, Italije, Njemačke itd, kao i dokaz o stažu iz radnog odnosa sa područja R. Srpske (ukoliko osoba posjeduje – AM obrazac (PIO listing Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a), naveli su iz Službe za zapošljavanje ZDK.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    U Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje postoje osobe čije su firme otišle u stečaj, a oni se morali prijaviti na službe za zapošljavanje jer nemaju dovoljno godina za penziju, a nalaze se u životnoj dobi u kojoj poslodavci ne žele da ih zaposle.

    - Reklama -

    “Pravo na uplatu doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje do tri godine (dokup staža) ostvaruju osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih osoba, a prema mjestu prebivališta u Federaciji BiH. Dokup staža do tri godine za osobe koje bi ispunile uvjete za jednu od kategorija starosnih penzija regulisano je Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Cilj uplate doprinosa je omogućiti nezaposlenoj osobi odlazak u penziju, pod određenim uvjetima. Uvjeti starosne granice i ukupnog penzijskog staža, regulirani su odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zavisno od same kategorije penzije. Tako dokup staža za starosnu penziju sa 40 godina staža osiguranja (zagarantovana) penzija, a kao pravo nezaposlenih osoba koje su uredno podnijele zahtjev za dokup staža pred nadležnim općinskim biroom rada, moguć je za kategoriju onih osiguranika koji imaju minimalno 37 godina staža osiguranja te uplaćen doprinos za PIO, ali i pod uvjetom da već nisu ili bi ranije ispunile uvjete za prijevremenu starosnu penziju skladu sa članovima 142. i 43. Zakona o PIO-u. Treba istaknuti da poseban penzijski staž (pripadnost oružanim snagama BiH) zakonski nije moguće uračunati u ovu kategoriju penzije”, navode iz Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskoj kantona.

    Dodaju kako pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

    - Reklama -

    Staž se može dokupiti i onima koji imaju 12 godina staža

    “Kod kategorije starosne penzije 65 godina starosti i 15 godina staža osiguranja neophodno je ispuniti minimalni uvjet – 12 godina staža osiguranja i zahtjev predati prije navršenih 65 godina starosti. Kod kategorije starosne penzije 65 godina starosti i 20 godina penzijskog staža minimalni uvjet penzijskog staža jeste 17 godina penzijskog staža. U isti se može uračunati poseban staž u dvostrukom trajanju, uz pismenu saglasnost podnosioca zahtjeva. Osiguranik ima pravo na starosnu penziju i kada navrši 40 godina penzijskog staža i najmanje 58 godina života. Kod ove kategorije starosne penzije (izuzetna prijevremena penzija) za muškarce i žene također je moguće uračunati poseban staž u dvostrukom trajanju, uz pismenu saglasnost podnosioca zahtjeva, te minimalni penzijski staž kako bi se ostvarilo pravo na uplatu doprinosa za PIO 37 godina penzijskog staža sa posebnim stažem u dvostrukom trajanju, s tim da se uvjeti za ovu kategoriju penzije stiču sa navršenih 62 godine starosti”, navode iz Službe za zapošljavanje ZDK.

    Prijevremena starosna penzija

    “Odredba člana 143. Zakona o PIO-u, propisuje: osiguranik (žena) ima pravo na starosnu penziju kada navrši najmanje (u 2024. godini): 58 godina i šest mjeseci života i 33 godine i šest mjeseci staža osiguranja. Odredba člana 142 . Zakona o PIO-u propisuje da osiguranik (muškarac) ima pravo na starosnu penziju kada navrši najmanje (u 2024. godini): 63 godine i šest mjeseci života i 38 godina i šest mjeseci staža osiguranja”, navode iz Službe za zapošljavanje ZDK i dodaju:

    “Uvjet godina starosti za prijevremenu starosnu penziju za muškarce ili žene mora da bude ispunjen u onoj kalendarskoj godini za koju vrijedi gore navedeni član zakona, s obzirom na to da se Zakon proporcionalno mijenja u skladu sa godinama staža osiguranja i starosti osiguranika. To znači da se svake kalendarske godine (od dana objavljivanja i stupanja na snagu samog Zakona o PIO-u, tj. od 01.03.2018. godine) na godine starosti i staža osiguranja dodaje uvjet od šest mjeseci. Pojašnjavaju kako u konačnici, uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje do tri godine oba ova uvjeta trebaju biti ispunjena kumulativno (dakle godine staža osiguranja i godine starosti osiguranika) u tekućoj godini, a do završetka kalendarske godine.”

    Mora biti dovoljno vremena na birou za zapošljavanje

    “Bitno je istaći činjenicu da osobe koje žele ostvariti pravo na dokup staža do tri godine, moraju na evidenciji nezaposlenih imati dovoljno provedenog vremena koliko je neophodno uplatiti, a najranije od 29.12.2020. godine, odnosno moraju to vrijeme provesti u osiguranju u smislu statusa nezapolene osobe, kao i da moraju imati uplaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje”, navode iz Službe i nastavljaju:

    “Ratni vojni invalidi iz člana 31.tačka b.na osnovu Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica stiču pravo na punu starosnu penziju kad navrše 35 godina penzijskog staža bez obzira na godine života, odnosno pravo na starosnu penziju kad navrše 55 godina života i najmanje 15 godina penzijskog staža pod uvjetima i na način propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. Demobilisani borci odnosno pripadnici oružanih snaga, kategorije taksativno nabrojane u članu 4.stav (1) tačka .3 Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno – oslobodilačkog rata kojima je priznato učestvovanje u odbrani BiH u trajanju od najmanje tri godine i koji nisu dezertirali iz oružanih snaga, izuzetno stiču pravo na starosnu penziju u iznosu najniže penzije isplaćene za taj mjesec u skladu sa Zakonom o PIO-u i prije navršenih 65 godina života, pod uvjetom da imaju najmanje 20 godina penzijskog staža, i da su najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za penzionisanje bili na evidenciji službe za zapošljavanje. Starosna penzija iz ove tačke ostvaruje se tako da se od 65 godina života oduzima period koji je osobi priznat u učestvovanju u odbrani BiH u jednokratnom trajanju. Ukoliko korisnik iz ove tačke ima 20 godina penzijskog staža, bez posebnog ratnog staža u dvostrukom trajanju, starosna penzija ostvaruje se tako da od 65 godina života oduzima period koji je osobi priznat u učestvovanju u odbrani BiH u dvostrukom trajanju, pri čemu se poseban ratni staž priznaje u jednstrukom trajanju.”

    Potrebna dokumentacija

    Iz Službe za zapošljavanje ZDK navode kako dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja u skladu sa članom 13. Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, stiču pravo na starosnu penziju sa navršenih 35 godina penzijskog staža, bez obzira na godine života, odnosno pravo na starosnu penziju kada navrše 55 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža, pod uvjetima i na način propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

    Osvrnuli su se na dokumentaciju koja je potrebna za podnošenje zahtjeva za dokup staža.

    • To je formular zahtjeva za dokup staža (svojeručno potpisan od podnosioca – fizičkog lica -nezaposlene osobe)
    • Originalna radna knjižica ili ovjerena fotokopija, odnosno izjava o izgubljenoj ili uništenoj radnoj knjižici, te umjesto nje Uvjerenje o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji nadležne službe za penzijsko i invalidsko osiguranje kao dokaz staža osiguranja;
    • Uvjerenje o dokazu statusa nezaposlene osobe (Uvjerenje iz činjenica iz Službene evidencije) općinskog Biroa rada – daje nadležni Biro rada u FBiH;
    • Saglasnost za uračunavanje posebnog staža u penzijski staž, plus Uvjerenje o dokazu pripadnosti oružanim snagama (Federalno ministarstvo odbrane, FMUP) a za one kategorije penzija gdje postoji zakonska mogućnost da se isti i uračuna u ukupan penzijski staž – 62 godine starosti i 40 godina penzijskog stažas i 65 godina starosti i 20 godina penzijskog staža.
    • Dokazi o potvrdi ino nosioca staža osiguranja, ukoliko ih osoba posjeduje (npr. iz Hrvatske, Italije, Njemačke itd, kao i dokaz o stažu iz radnog odnosa sa područja R. Srpske (ukoliko osoba posjeduje – AM obrazac (PIO listing Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a), naveli su iz Službe za zapošljavanje ZDK.
    Zenica
    overcast clouds
    22.9 ° C
    22.9 °
    22.9 °
    58 %
    2kmh
    85 %
    uto
    24 °
    sri
    22 °
    čet
    23 °
    pet
    14 °
    sub
    14 °