2.6 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Jedan od najboljih turskih kuhara spremat će tradicionalna jela na nacionalnom štandu Turske, zemlje partnera sajma ZEPS 2024

    Jedan od najboljih turskih kuhara spremat će tradicionalna jela na nacionalnom štandu Turske, zemlje partnera sajma ZEPS 2024

    Republika Turska kao partner Generalnog BH sajma ZEPS 2024 će se uz mnogobrojne kompanije i tehnološke inovacije i brandove, na simboličan način predstaviti i sa tradicionalnim jelima turske kuhinje kao znakom prijateljstva i približavanja između turskih privrednika i privrednika Bosne i Hercegovine i regije. Jela će spremati Mehmet Yerlikaya, glavni kuhar Cemile Sultan Korusu iz Fondacije za obrazovanje i društvene usluge Privredne Komore Istanbula.

    - Reklama -

    Radi se o jednom od najpoznatijih turskih kuhara i stručnjaka za tursku kuhinju, sa bogatim međunarodnim iskustvom, navodi se u saopštenju za medije generalnog BH sajma ZEPS 2024, najpoznatijeg bosanskohercegovačkog sajma, sa tradicijom dugom 30 godina.

    Jela će se spremati za sve goste Sajma na licu mjesta, na posebnom i za tu priliku prilagođenom dijelu nacionalnog štanda Republike Turske, za čiji nastup je odgovorna Istanbulska privredna komora, druga po veličini na svijetu, sa više od 800.000 članica.

    - Reklama -

    Tri su jela koja će ovaj poznati turski kuhar spremati: “Manti”, “Keşkek” i “Mıhlama”.

    “Manti” je jelo koje potiče iz regije Kayseri. Priprema se od ručno razvijenog tijesta punjenog mesom i začinima. Poslužuje se s jogurtom pomiješanim s bijelim lukom i predstavlja tradicionalno glavno jelo. Keşkek je tursko jelo napravljeno od zgnječene pšenice, kuhane dugo vremena u bakrenom loncu. Poslužuje se s piletinom ili mesom, prema želji, i potiče iz Anadolije. Mıhlama, je jelo napravljeno od kukuruznog brašna, posebnog sira i maslaca.

    Kulinarski znalac, Mehmet Yerlikaya, rođen je 1976. godine. Sa 30 godina iskustva, slovi za jednog od najvećih stručnjak u oblasti gastronomije i tradicionalne turske kuhinje. Trenutno obavlja funkciju koordinatora za hranu i pića u Istanbulskom trgovačkom centru, Istanbulskom univerzitetu za trgovinu, te Istanbulskom sajamskom centru i Centru Džemile Sultan. Osim što je stručnjak za tursku kuhinju, posjeduje i međunarodno iskustvo u kulinarstvu.

    Sajam će se održat od 1. do 5. oktobra na Kamberovića polju u Zenici. Ukupan sajamski prostor ove godine je 20.000 m2 i bit će ispunjen do posljednjeg mjesta.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Republika Turska kao partner Generalnog BH sajma ZEPS 2024 će se uz mnogobrojne kompanije i tehnološke inovacije i brandove, na simboličan način predstaviti i sa tradicionalnim jelima turske kuhinje kao znakom prijateljstva i približavanja između turskih privrednika i privrednika Bosne i Hercegovine i regije. Jela će spremati Mehmet Yerlikaya, glavni kuhar Cemile Sultan Korusu iz Fondacije za obrazovanje i društvene usluge Privredne Komore Istanbula.

    - Reklama -

    Radi se o jednom od najpoznatijih turskih kuhara i stručnjaka za tursku kuhinju, sa bogatim međunarodnim iskustvom, navodi se u saopštenju za medije generalnog BH sajma ZEPS 2024, najpoznatijeg bosanskohercegovačkog sajma, sa tradicijom dugom 30 godina.

    Jela će se spremati za sve goste Sajma na licu mjesta, na posebnom i za tu priliku prilagođenom dijelu nacionalnog štanda Republike Turske, za čiji nastup je odgovorna Istanbulska privredna komora, druga po veličini na svijetu, sa više od 800.000 članica.

    - Reklama -

    Tri su jela koja će ovaj poznati turski kuhar spremati: “Manti”, “Keşkek” i “Mıhlama”.

    “Manti” je jelo koje potiče iz regije Kayseri. Priprema se od ručno razvijenog tijesta punjenog mesom i začinima. Poslužuje se s jogurtom pomiješanim s bijelim lukom i predstavlja tradicionalno glavno jelo. Keşkek je tursko jelo napravljeno od zgnječene pšenice, kuhane dugo vremena u bakrenom loncu. Poslužuje se s piletinom ili mesom, prema želji, i potiče iz Anadolije. Mıhlama, je jelo napravljeno od kukuruznog brašna, posebnog sira i maslaca.

    Kulinarski znalac, Mehmet Yerlikaya, rođen je 1976. godine. Sa 30 godina iskustva, slovi za jednog od najvećih stručnjak u oblasti gastronomije i tradicionalne turske kuhinje. Trenutno obavlja funkciju koordinatora za hranu i pića u Istanbulskom trgovačkom centru, Istanbulskom univerzitetu za trgovinu, te Istanbulskom sajamskom centru i Centru Džemile Sultan. Osim što je stručnjak za tursku kuhinju, posjeduje i međunarodno iskustvo u kulinarstvu.

    Sajam će se održat od 1. do 5. oktobra na Kamberovića polju u Zenici. Ukupan sajamski prostor ove godine je 20.000 m2 i bit će ispunjen do posljednjeg mjesta.

    Zenica
    few clouds
    2.6 ° C
    2.6 °
    2.6 °
    96 %
    2kmh
    20 %
    pon
    3 °
    uto
    12 °
    sri
    9 °
    čet
    14 °
    pet
    9 °