Najdugovječniji ljudi svijeta svoju prehranu baziraju na otprilike 90 posto namirnica biljnog porijekla – voću i povrću koju uzgajaju na organski način te konzumiraju sezonski.
Istraživanja su pokazala da ljudi najduže žive u takozvanim plavim zonama – na otoku Okinawa u Japanu, u provinciji Ogliastra na Sardniji, na otoku Ikarija u Grčkoj, na poluotoku Nicoya u Kostariki i u Loma Lindi u Kaliforniji.
Na ovim mjestima stanovništvo nerijetko doseže životnu dob od 100 i više godine, a svoju dugovječnost zahvaljuju smirenom životu, redovitoj fizičkoj aktivnosti, čvrstoj povezanosti sa zajednicom u kojoj žive, a posebice hrani.
Najdugovječniji ljudi svijeta svoju prehranu baziraju na otprilike 90 posto namirnica biljnog porijekla – voću i povrću koju uzgajaju na organski način te konzumiraju sezonski. Što se to nalazi na njihovim tanjurima svakoga tjedna, provjerite u nastavku teksta.
Mahunarke
Mahunarke predstavljaju izvrstan izvor bjelančevina biljnog porijekla, pa se svakoga tjedna nalaze na tanjurima najdugovječnijih ljudi na svijetu. Ne samo da ta vrsta hrane obiluje proteinima, već i složenim ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima koje pridonose boljoj probavi, uravnotežuju šećer u krvi i krvnom tlaku te blagonaklono djeluju na cijeli kardiovaskularni sustav. Što sve spada u ovu kategoriju, pitate se? Jedite različite vrste graha, slanutak, leću, bob, grašak, mahune, kikiriki…
Orašasto voće
Konzumacija orašastog voća poput badema, oraha, pistacije, indijskih oraščića i lješnjaka u umjerenim količinama izvrsno je za zdravlje srca jer sadrži velike količine nezasićenih masti i omega 3 masnih kiselina. Uz to sadrži i dosta prehrambenih vlakana koje snižavaju razine lošeg kolesterola. Najdugovječniji ljudi svijeta ga jedu sirove kao zdravi međuobrok, ali i kao dodatak drugim jelima.
Paradajz
Paradajz je česta namirnica na tanjurima u mediteranskim zemljama – od Italije do Grčke. Riječ je o fleksibilnoj namirnici koja se može pripremiti na razne načine, a koja je bogata antioksidantima – prvenstveno likopenom. Istraživanja su pokazala da konzumacija hrane bogate likopenom poboljšava rad kardiovaskularnog sustava dok antioksidanti neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala i mogu spriječiti razvoj malignih oboljenja.
Slatki krompir
Najdugovječniji ljudi na Okinawi obožavaju jesti slatki krompir, točnije ljubičasti slatki krompir koji obiluje nutrijentima za jačanje imuniteta i smanjivanje upala u tijelu. Ljubičasti slatki krompir je bogat prehrambenim vlaknima koji poboljšava rad probavnog sustava.
Zeleno lisnato povrće
Na tanjuru najdugovječnijih ljudi svijeta svakoga će se dana naći i poneko zeleno lisnato povrće poput zelene salate, matovilca, špinata, blitve, kelja i slično. Koje obiluje folatima, vitaminom C i K te raznim mineralima. Redovita konzumacija zelenog lisnatog povrća potiče izbacivanje štetnih tvari iz organizma, poboljšavaju probavu i jača imunitet tijela.
Zobena kaša
Stanovnici Loma Linde u Kaliforniji ljubitelji su zobene kaše. Zob je bogati izvor prehrambenih vlakana, B vitamina i željeza koji potiču probavu, snižavaju krvni pritisak i blagonaklono djeluju na rad srca. Baš zato idealan su izbor za doručak.
Borovnice
Kada im se jede nešto slatko i osvježavajuće, najdugovječniji ljudi u plavim zonama posežu za voćem poput borovnica. Ono obiluje antioksidantima i drugim nutrijentima s protuupalnim djelovanjem čija je redovita konzumacija povezana sa smanjivanjem rizika od dobivanja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, piše punkufer.hr.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.