Bebe u prosjeku imaju 30.000 receptora okusa koji se obnavljaju na približno svaka dva tjedna.
Svaka jedinka, dolazi na svijet s urođenom težnjom prema stvarima koje će joj pomoći da preživi i da raste, poput slatkog okusa majčinog mlijeka. Kako odrasta, veliki dio tih receptora polako se gubi. U odrasloj dobi, preostane ih svega 10.000.
Iako se i kod odrasle osobe receptori okusa obnavljaju na svakih nekoliko tjedana, često se događa da određena hrana postane manje primamljiva nego što je to nekad bila.
Jedna studija provedena u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom 2015. godine otkrila je da se promjene okusa najčešće događaju u dobi od 22 godine.
Naime, istraživači su pitali 2000 odraslih osoba kada su zavoljeli hranu jačeg okusa poput turšije, češnjaka, špinata, ostriga, šparoge i hrena, i zaključili da većina njih nije počela konzumirati ovakve namirnice prije ranih dvadesetih, prenosi My Recpies.
I dok okruženje i kulturni milje predstavljaju razne faktore koji značajno utječu na stjecanje naklonosti prema određenim okusima, ipak broj receptora u ustima je taj koji određuje vrstu hrane koja će nam se sviđati, piše Index.hr.
Učesnici istraživanja zavoljeli su određene namirnice iznimnog ukusa, u prosjeku u ovom životnom razdoblju:
- češnjak: 19 godina
- turšija: 19 godina
- curry: 20 godina
- grah: 20 godina
- skuša: 20 godina
- špinat: 21 godina
- ljute paprika: 21 godina
- plavi patlidžan: 21 godina
- hren: 21 godina
- dagnje: 21 godina
- parmezan: 21 godina
- plavi sir: 22 godine
- inćun: 22 godine
- avokado: 23 godine
- šparoga: 23 godine
- ljuti umak: 24 godine
- kamenice: 24 godine
- masline: 25 godina.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.