-6.5 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Koliko je nezdravo prerađeno meso?

    Koliko je nezdravo prerađeno meso?

    Prerađeno meso dio je svakodnevne ishrane, najčešće kod djece. Istraživali smo što se sve stavlja u hrenovke, paštete i ostale proizvode od prerađenog mesa, i kakve posljedice može imati na ljudski organizam.

    - Reklama -

    Često snižena, i omiljena hrana u obrocima djece, je zapravo i najnezdravija.

    Kao problem stručnjaci ističu preveliki unos takve hrane, te kvalitetu mesa i mesnih prerađevina na domaćem tržištu, koja je puna kancerogenih sastojaka i aditiva.

    - Reklama -

    AMELA IVKOVIĆ O’REILLY, nutricionist

    To postaje konzumna hrana, imjaju veliku koncentraciju hormona i antiobiotika. Svjedoci smo da generacijama, posebno kod dječaka i djevojčica, dolazi do ranih menstruacija i ranog puberteta i kao posljedica disbalansa hormonalnog sistema. Kod starih ljudi u porastu su autoimune bolesti i karcinomi.

    Dodatak različitih konzervansa u hranu, nije štetan, ako je u skladu sa propisanim normama. Iz instituta za sigurnost hrane upozoravaju na to da se više gleda mikrobiološki, a manje kemijski sastav koji je daleko opasniji za ljudski organizam.

    BENJAMIN ČAUŠEVIĆ, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

    Ta svijest nije dovoljno razvijena, ne gledamo toliko u kemijski sastav,ne gledamo deklaraciu šta zapravo taj proizvod sadrži, gleda se cijena i taj mikrobiološkji sastav, i ako je sve uredno takav proizvod se i konzumira.

    Građani koje smo anketirali, kažu kako su svjesni opasnosti, ovakve hrane, te je nastoje izbjegavati. Neophodno je da takva hrana sama po sebi u svom sastavu ima određene dodatke, kažu iz Agencije za sigurnost hrane, te da agencija kroz različite vrste kontrola, takvog mesa, ima uvid u prozivode na domaćem tržištu, kao i da se ti proizvodi ne razlikuju od onih na tržištu Europske unije.

    DŽEMILA HAJRIĆ, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH

    Treba naglasiti da u Bosni I Hercegovini postoji sistem kontrole koji nadzire ono što je već na tržištu i ono što se sve proizvodi u Bosni I Hercegovini, kako bi krajni korisnici bili sigurni da jednu zdravstveno ispravnu hranu.

    Stručnjaci naglašavaju da je neophodna veća svijest građana o onome što jedemo, jer ipak smo mi najodgovorniji za svoje zdravlje.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Prerađeno meso dio je svakodnevne ishrane, najčešće kod djece. Istraživali smo što se sve stavlja u hrenovke, paštete i ostale proizvode od prerađenog mesa, i kakve posljedice može imati na ljudski organizam.

    - Reklama -

    Često snižena, i omiljena hrana u obrocima djece, je zapravo i najnezdravija.

    Kao problem stručnjaci ističu preveliki unos takve hrane, te kvalitetu mesa i mesnih prerađevina na domaćem tržištu, koja je puna kancerogenih sastojaka i aditiva.

    - Reklama -

    AMELA IVKOVIĆ O’REILLY, nutricionist

    To postaje konzumna hrana, imjaju veliku koncentraciju hormona i antiobiotika. Svjedoci smo da generacijama, posebno kod dječaka i djevojčica, dolazi do ranih menstruacija i ranog puberteta i kao posljedica disbalansa hormonalnog sistema. Kod starih ljudi u porastu su autoimune bolesti i karcinomi.

    Dodatak različitih konzervansa u hranu, nije štetan, ako je u skladu sa propisanim normama. Iz instituta za sigurnost hrane upozoravaju na to da se više gleda mikrobiološki, a manje kemijski sastav koji je daleko opasniji za ljudski organizam.

    BENJAMIN ČAUŠEVIĆ, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

    Ta svijest nije dovoljno razvijena, ne gledamo toliko u kemijski sastav,ne gledamo deklaraciu šta zapravo taj proizvod sadrži, gleda se cijena i taj mikrobiološkji sastav, i ako je sve uredno takav proizvod se i konzumira.

    Građani koje smo anketirali, kažu kako su svjesni opasnosti, ovakve hrane, te je nastoje izbjegavati. Neophodno je da takva hrana sama po sebi u svom sastavu ima određene dodatke, kažu iz Agencije za sigurnost hrane, te da agencija kroz različite vrste kontrola, takvog mesa, ima uvid u prozivode na domaćem tržištu, kao i da se ti proizvodi ne razlikuju od onih na tržištu Europske unije.

    DŽEMILA HAJRIĆ, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH

    Treba naglasiti da u Bosni I Hercegovini postoji sistem kontrole koji nadzire ono što je već na tržištu i ono što se sve proizvodi u Bosni I Hercegovini, kako bi krajni korisnici bili sigurni da jednu zdravstveno ispravnu hranu.

    Stručnjaci naglašavaju da je neophodna veća svijest građana o onome što jedemo, jer ipak smo mi najodgovorniji za svoje zdravlje.

    IzvorBHRT
    Zenica
    scattered clouds
    -6.5 ° C
    -6.5 °
    -6.5 °
    93 %
    1.5kmh
    28 %
    sub
    4 °
    ned
    6 °
    pon
    8 °
    uto
    8 °
    sri
    8 °